Knapperig brood zonder kneden

  (284)

  Een ontzettend eenvoudig recept om zelf brood te maken zonder te kneden! Je laat het deeg een nacht rijzen, en de volgende dag bak je het brood in een braadpan met deksel in de oven met als resultaat een luchtig witbrood met een heerlijke knapperige korst!


  200 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 1 brood

  • 375 gr tarwebloem
  • 1 theelepel droge gist
  • 2 theelepels zout
  • 390 ml water
  • 1 theelepel fijngehakte verse rozemarijn (optioneel)
  • 1 theelepel fijngehakte verse tijm (optioneel)
  • 1 theelepel fijngehakte verse salie (optioneel)

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 45min  ›  Extra tijd: 20uur rijzen  ›  Klaar in:21uur 

  1. Meng de bloem, gist en zout in een grote kom. Voeg het water en eventueel de kruiden toe en mix (met een lepel) goed door. Het deeg zal erg plakkerig zijn en ziet er wat rommelig uit. Dek de kom af met plastic folie en laat de kom 18-24 uur op kamertemperatuur staan (rond de 21 graden).
  2. Het deeg is nu bubbelig en gerezen. Strooi bloem op een werkoppervlak. Leg het deeg op het werkoppervlak en bestuif het met bloem. Vouw het deeg een paar keer dubbel en vorm het dan tot een bal.
  3. Leg een theedoek op het aanrecht en bestrooi dit rijkelijk met bloem. Leg de bal deeg met de naad naar onderen op de theedoek, bestrooi nogmaals met bloem en dek af met een andere (met bloem bestrooide) theedoek. Laat het deeg twee uur rijzen.
  4. Verwarm een oven voor op 230 graden C een half uur voor het einde van de rijstijd. Zet een grote braadpan (ongeveer 6 liter) met deksel in de oven terwijl deze aan het voorverwarmen is.
  5. Haal de braadpan voorzichtig uit de oven. Haal de deksel eraf en doe dan voorzichtig de bal deeg in de braadpan. Schud wat met de pan om het deeg gelijkmatig te verdelen.
  6. Doe de deksel weer op de pan, zet in de oven en laat 30 minuten bakken. Haal dan de deksel van de pan en bak nog eens 15-20 minuten in de oven tot de korst goudbruin is. Haal het brood uit de pan en laat op een rekje afkoelen alvorens te snijden.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (284)

  Beoordelingen in het Nederlands (7)

  van
  7

  De korst was echt keihard , de smaak van het brood prima, wat zou ik kunnen doen om die korst zachter te krijgen?  -  28 dec 2014

  Nanda
  van
  7

  WOW!! Wat een geweldig experiment, het brood is echt fantastisch, superknapperige korst, de smaak is heerlijk, en helemaal niet moeilijk om te maken... het kost alleen wat tijd, dus een mooi weekendproject Het brood ging in 1 keer op, dus ik weet niet hoe vers het de volgende dag is. In mijn volgende poging zal ik dat uitproberen.  -  17 okt 2011

  Marco
  van
  4

  Volgens mij gaat het schoonmaken en wassen van die theedoeken meer tijd kosten dan kneden. Als die theedoeken ooit nog schoon worden tenminste. Denk er ook aan dat een heel brood een halfuur moet afkoelen voordat je het kunt snijden. Als je vers brood warm uit de oven wilt kun je beter bolletjes maken.  -  14 nov 2011