Hartige taart met kip

    Hartige taart met kip

    4keer bewaard
    1uur50min


    9 personen hebben dit gemaakt

    Ik heb deze hartige taart met kip gemaakt tijdens een weekend waarin de temperatuur tot onder het nulpunt daalde, en we zin hadden in 'comfort food'. Dit gerecht kan makkelijk van te voren worden bereid, en vlak voor het bakken samengesteld worden. Gebruik zoveel mogelijk verse kruiden, als dit niet mogelijk is kun je gedroogde kruiden van een goede kwaliteit gebruiken. Niet degene die al vijf jaar achterin je kast staan, de smaak zal niet hetzelfde zijn. Voor extra smaak kun je kaneelstokjes en nootmuskaat in een vijzel vermalen.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 300 gram bloem
    • 1/2 theelepel zeezout
    • 1/4 theelepel kaneelpoeder
    • 1/4 theelepel nootmuskaatpoeder
    • 100 gram plantaardig bakvet (zoals Crisco (R)), bevroren en in blokjes
    • 110 gram boter, bevroren en in blokjes
    • 6 eetlepels ijskoud water, of meer indien nodig
    • 3 kipfilets
    • 2 wortelen, in blokjes gesneden
    • 180 gram gehakte selderij
    • 3 aardappelen, geschild en in blokjes
    • 200 gram bevroren erwtjes
    • halve grote ui, in blokjes gesneden, apart te verwerken
    • 240 ml water
    • 15 gram boter
    • 4 tenen knoflook, fijngehakt
    • 15 gram bloem
    • 2 theelepels kippenbouillon
    • 1/2 theelepel zout
    • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
    • 1/2 theelepel gesneden verse salie
    • 1/2 theelepel fijngehakte verse tijm

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur20min  ›  Klaar in:1uur50min 

    1. Verwarm een ​​oven voor op 185 graden C. Vet een vierkante ovenschaal (20x20 cm) in.
    2. Zeef de 300 gram bloem, kaneel en nootmuskaat in een grote mengkom. Snijd het plantaardige bakvet en de koude boter door het bloemmengsel met een mes tot het mengsel lijkt op grove kruimels met een paar stukjes ter grootte van een erwt. Voeg het ijswater toe, een eetlepel per keer, roer met een vork tot het bloemmengsel is bevochtigd. Bewerk het deeg zo weinig mogelijk, dit is erg belangrijk om een superlichte en schilferige korst te krijgen. Let goed op nadat de helft van het water is opgenomen, het mengsel begint dan plotseling een geheel te worden. Vorm het deeg tot een bal zodra het aan elkaar begint te plakken, verdeel in twee helften, rol elke bal uit tot een halve cm dik, voeg bloem toe om plakken te voorkomen. Leg een van de twee helften deeg op de bodem van de ingevette ovenschaal, zorg dat de bodem en zijkanten volledig bedekt zijn.
    3. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de kipfilets in de hete koekenpan tot ze gelijkmatig bruin zijn aan beide kanten, snijd ze vervolgens in kleine blokjes en zet apart in een grote mengkom. Zet het vuur onder de pan op middellaag. Bak de wortelen, selderij, aardappelen, erwten, en ongeveer de helft van de in blokjes gesneden ui in het braadvet van de kip tot de wortel zacht is, voeg toe aan de kom met de kip.
    4. Zet het vuur middelhoog. Voeg het water aan de pan toe en breng aan de kook, schraap ondertussen de gebakken restjes eten van de bodem met een houtel lepel, giet alles vervolgens in een beker en zet apart.
    5. Laat de boter smelten in de pan. Bak en roer de resterende ui en de knoflook in de gesmolten boter tot de uien bruin beginnen te worden, 5 tot 8 minuten. Strooi de 15 gram bloem over het uimengsel en roer zodat het gelijkmatig wordt verdeeld. Giet de apart gehouden vloeistof over het uimengsel. Roer de kippenbouillon, zout, peper, salie en tijm door het mengsel. Kook en roer tot het mengsel is ingedikt, giet over het kipmengsel in de mengkom. Laat het mengsel volledig afkoelen.
    6. Giet het mengsel over de bodem in de ovenschaal. Bedek met het resterende deel van het deeg en kneed de randen samen zodat het afgesloten is. Snijd een paar luchtopeningen in de bovenkant.
    7. Bak in de voorverwarmde oven tot de korst goudbruin is en de jus uit de openingen pruttelt, ongeveer 1 uur. Laat even afkoelen voor het opdienen, 10 tot 15 minuten.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren