Zoet paasbrood met amandelspijs

  (1)
  1 uur 40 minuten

  Ik moet toegeven dat ik dit recept voor mezelf wilde houden, maar iedereen heeft zo veel gedeeld dit afgelopen jaar. Dit is een paasbrood gevuld met amandelspijs, versierd met paaseieren en amandelen. Met dit recept is het zo dat als je er 2 maakt je er net zo goed 8 kunt maken. Het kost tijd, dit jaar ben ik de traditie begonnen met mijn nichtjes die me zullen helpen. Ik zweer dat dit het beste paasbrood is dat er bestaat.


  2 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 12 

  • 1/2 theelepel witte suiker
  • 120 ml warm water (40 tot 45 graden C)
  • 2 pakjes (droge) gist
  • 65 gram witte suiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel zout
  • 180 ml melk
  • 450 gram gezeefde bloem, apart te verwerken
  • 450 gram boter, in stukken
  • 1 pakje (350 gram) amandelspijs
  • 120 gram zachte boter
  • 100 gram witte suiker
  • 6 geverfde hardgekookte paaseieren
  • 1 ei, geklopt
  • 2 eetlepels extra witte suiker om te bestrooien, of naar wens
  • 85 gram geschaafde amandelen, apart te verwerken

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur40min 

  1. Los in een kleine maatbeker een halve theelepel suiker in het warme water op, en bestrooi met de gist. Roer tot de gist mengt met het water, en laat staan ​​op een warme plaats tot het schuimt en verdubbeld is in volume, 10 tot 15 minuten. Meng 65 gram suiker, 2 rauwe eieren, zout, het gistmengsel, melk en 300 gram bloem in een grote kom en klop met een elektrische mixer gedurende 3 minuten zodat er gluten ontstaan. Meng de resterende bloem in het beslag en klop tot het deeg glanzend, zacht en elastisch is, ongeveer 5 minuten. Schraap alles naar beneden in de kom, dek af met plastic folie, en koel gedurende 30 minuten.
  2. Plaats stukken boter 2.5 cm van elkaar tussen twee grote stukken bakpapier. Rol de boter uit in een vierkant van ongeveer 30x30 cm, plaats het bakpapier met het vierkante stuk boter op een bakplaat, en zet gedurende 15 minuten in de diepvries.
  3. Plaats het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, draai het deeg om zodat het aan alle kanten met bloem bedekt wordt, bestrooi het deeg met bloem. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 45x45 cm. Indien nodig, borstel het overtollige bloem van het deeg. Verwijder de bovenste laag bakpapier van het vierkant stuk boter. Plaats het vierkant stuk boter, met het overgebleven bakpapier naar boven, diagonaal op het vierkant stuk deeg, waarbij de hoeken van het deeg uitsteken buiten het stuk boter. Verwijder het overgebleven stuk bakpapier. Vouw de bovenste en onderste punten van het deeg over de boter, zodat ze elkaar in het midden raken, vouw ook de linker- en de rechterpunten over de boter. Kneed de zijkanten en naden van het deeg samen zodat de boter omsloten wordt door het deeg.
  4. Rol de platte deegenvelop gevuld met boter, met de naad naar beneden, op een met bloem bestoven werkblad tot een rechthoek van 30x60 cm en vouw het deeg door de helft (in een vierkant van 30x30 cm), vervolgens nog een keer door de helft zodat je een stuk deeg van 15x30 cm krijgt met vier lagen boter. Koel het deeg ongeveer 5 minuten, rol het deeg vervolgens weer uit tot een 30x60 cm rechthoek en vouw in vieren als voorheen, laat koelen, en herhaal het rollen en vouwen van het deeg nog een keer. Koel het deeg minstens een uur of een hele nacht.
  5. Verwarm de oven voor op 175 graden C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  6. Snijd het deeg in twee stukken (je ziet boterachtige lagen). Rol op een met bloem bestoven werkvlak een stuk deeg uit tot een rechthoek van 75x24cm, snijd de rechthoek in 3 lange repen, 75x8 cm elk. Meng de amandelspijs, 120 gram boter, en 100 gram suiker in een kom, en verspreid de helft van de vulling over het midden van de 3 repen. Vouw de repen over de vulling dicht over het lange eind en kneed de randen dicht, sluit de vulling en maak drie lange touwen. Vlecht de drie touwen samen, en vorm dit tot een ring. Kneed de uiteinden dicht. Herhaal dit bij het tweede stuk deeg en de resterende helft van de vulling, je maakt twee ringvormige gevlochten broden.
  7. Leg de broden op de beklede bakplaten, breng in ringvorm indien nodig. Plaats 3 hardgekookte paaseieren, ingeklemd tussen de vlechten, op de bovenkant van elk gevlochten gebak. Bestrijk het gebak, met eieren en al, met losgeklopt ei, bestrooi met extra witte suiker en geschaafde amandelen.
  8. Bak in de voorverwarmde oven tot ze bruin en knapperig zijn, 40 tot 45 minuten.

  Tip van de thuiskok

  Lekker met vanille-ijs of bij de koffie.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (1)

  User's IP: 23.20.7.34