Appel-bladerdeegtaartje

    Appel-bladerdeegtaartje

    2keer bewaard
    1uur20min


    30 personen hebben dit gemaakt

    Heerlijk! Altijd enthousiaste reacties als ik dit maak. Het taartje heeft een appelvulling en is bedekt met een karamelachtige glazuur.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • Deeg
    • 200 gram bloem
    • 25 gram lichtbruine basterdsuiker
    • snufje zout
    • 1 1/2 theelepels bakkersgist
    • 180 ml warm water
    • 30 gram boter op kamertemperatuur
    • Vulling
    • 450 gram appels - geschild, zonder klokhuis, en in stukjes gesneden
    • 45 gram boter
    • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
    • 9 gram bloem
    • snufje zout
    • snufje kaneelpoeder
    • snufje nootmuskaatpoeder
    • Glazuur
    • 30 gram boter
    • 90 gram poedersuiker
    • 1/2 theelepel vanille-extract
    • 20 ml melk

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Meng 100 gram bloem, 25 gram basterdsuiker, een snufje zout en de gist in een kom. Voeg het water en de boter op kamertemperatuur toe en klop gedurende 1 minuut. Roer de resterende bloem erdoor en meng goed. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en kneed tot een glad en elastisch deeg, ongeveer 10 minuten. Vorm het deeg tot een bal en verplaats naar een ingevette kom, beweeg het deeg door de kom zodat het helemaal bedekt wordt met een laagje boter. Bedek de kom met plasticfolie en laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is in omvang, ongeveer 1 uur.
    2. Maak ondertussen de vulling. Doe de gesneden appels en 45 gram boter in een middelgrote pan. Meng 100 gram basterdsuiker, 9 gram bloem, een snufje zout, kaneel en nootmuskaat in een kleine kom, doe het mengsel in de pan. Breng het mengsel aan de kook op een middelhoog vuur en breng aan de kook. Laat koken tot de appels zacht zijn, ongeveer 5 minuten. Haal van het vuur en laat de vulling afkoelen.
    3. Leg het bladerdeeg op een met bloem bestoven werkvlak en maak het deeg plat. Laat het deeg rusten, afgedekt, gedurende 15 minuten. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 33x20 cm. Leg het deeg op een ingevette bakplaat.
    4. Draai de bakplaat op die manier dat je tegen de korte zijde van het deeg aankijkt. Verdeel de appelvulling over het middelste derde deel van het deeg. Snij met een scherp mes in de rechterzijde van het deeg, begin iedere snee ongeveer een halve centimeter van de appelvulling. Snij tot aan de rand van de deegreep, snij onder een schuine hoek naar beneden (4 uur). Elke reep is ongeveer 2.5 cm dik. Herhaal dit met de linkerkant van het deeg, weer onder een schuine hoek naar beneden (8 uur).
    5. Begin bij de bovenkant, vouw de deegreepjes over de appelvulling, afwisselend links en rechts. Het deeg zal eruit zien als een lange vlecht. Kneed de bovenste en onderste uiteinden van de vlecht samen om de vulling te bedekken. Bedek het deeg en laat staan op kamertemperatuur tot het deeg gezwollen is, 30 tot 40 minuten.
    6. Verwarm een ​​oven voor op 190 graden C. Bak de vlecht gedurende 20 minuten, bedek met aluminiumfolie tijdens de laatste 10 minuten van het bakken om teveel bruinkleuring tegen te gaan. Verwijder het deeg uit de oven en laat afkoelen.
    7. Om het glazuur te maken verhit je 30 gram boter in een pan op middelhoog vuur. Beweeg de pan af en toe en kook tot de melkbestanddelen bruin kleuren en een nootachtige geur geven, ongeveer 5 minuten. Haal van het vuur en verplaats naar een kom om te laten afkoelen. Voeg de poedersuiker en vanille toe. Voeg de melk een theelepel per keer toe, tot het glazuur dun genoeg is om mee te besprenkelen. Versier het bladerdeegtaartje met het glazuur.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren