Havermoutkoekjes met spek en een zoete glazuur

    Havermoutkoekjes met spek en een zoete glazuur

    Voeg toe aan favorieten!
    50min


    37 personen hebben dit gemaakt

    Alle smaken gecombineerd in dit koekje maken het een perfecte ontbijtsnack! Het klinkt misschien raar om spek door een koekje te doen, maar probeer het eens!

    Ingrediënten
    Porties: 18 

    • 175 gram spek
    • 115 gram zachte boter
    • 100 gram witte suiker
    • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
    • 1 ei
    • 1/2 theelepel vanille-extract
    • 100 gram bloem
    • 1/2 theelepel baksoda
    • snufje zout
    • snufje kaneelpoeder
    • 120 gram (snelkook) havermout
    • 115 gram poedersuiker
    • 20 ml water, of zoveel als nodig
    • 20 ml echte ahornsiroop (verkrijgbaar in de betere supermarkt of natuurvoedingswinkel)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:50min 

    1. Doe het spek in een grote, diepe koekenpan en bak op middelhoog vuur, draai af en toe, totdat het spek gelijkmatig bruin is, ongeveer 10 minuten. Leg het spek op een met keukenpapier beklede plaat. Verkruimel het spek als het afgekoeld is.
    2. Klop met een elektrische mixer op de middelste snelheid de boter, witte en bruine suiker in een grote mengkom tot het zacht is, voeg vervolgens het ei en vanille-extract toe en meng alles goed. Meng de bloem, bakpoeder, baksoda en kaneel in een kom, en roer het bloemmengsel door het botermengsel. Voeg geleidelijk de havermout en spek toe, ongeveer 30 gram havermout per keer, en bedek het deeg. Zet minstens 1 uur in de koelkast.
    3. Verwarm de oven voor op 190 graden C. Vet de bakplaten grondig in.
    4. Gebruik ongeveer 40 gram deeg per koekje, vorm tot balletjes, en leg de balletjes minstens 7 centimeter van elkaar vandaan op de ingevette bakplaten. Gebruik een vork gedoopt in water om de balletjes wat platter te maken.
    5. Bak in de voorverwarmde oven tot de koekjes goudbruin zijn, met iets bruinere randen, 10 tot 12 minuten. Laat gedurende 3 tot 5 minuten afkoelen op de bakplaten voordat je de koekjes verder laat afkoelen op een rooster.
    6. Om de glazuur te maken meng je de poedersuiker, water en de ahornsiroop in een kom tot een gladde massa. Laat het glazuur ongeveer 5 minuten staan tot het dik genoeg is om de koekjes mee te besprenkelen. Besprenkel de koekjes en laat nog eens 20 minuten staan voor je ze opbergt (of opeet).

    Baksoda

    Meer informatie vind je in het artikel wat is baksoda?

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren