Jam van kersen

  (25)
  50 minuten

  Als verse kersen in het seizoen zijn bewaren we ze om het hele jaar door van te genieten. Deze jam is zoet en kan ook worden gemaakt als een light-versie met suikervrije pectine en zoetstof.


  25 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 40 

  • 450 gram verse kersen, ontpit en gesneden
  • 120 ml ongezoete appelsap
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 zakjes (van 55 gram) pectine
  • 600 gram witte suiker
  • 4 jampotten

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:50min 

  1. Doe de kersen, appelsap, citroensap en pectine in een grote pan op een middelhoog vuur, breng aan de kook en voeg de suiker toe. Kook de jam gedurende 2 minuten onder voortdurend roeren. Haal van het vuur en schep eventueel schuim af.
  2. Steriliseer de potten en deksels in kokend water gedurende tenminste 5 minuten. Doe de kersenjam in de hete, gesteriliseerde potten, vul de potten tot 0.5 cm van de bovenkant. Roer een mes of een dunne spatel langs de binnenkant van de potten nadat ze zijn gevuld om eventuele luchtbellen te verwijderen. Veeg de randen van de potten schoon met vochtig keukenpapier om eventuele voedselresten te verwijderen. Doe de deksels op de potten.
  3. Plaats een rooster in de bodem van een grote soeppan en vul voor de helft met water. Breng aan de kook op hoog vuur, doe voorzichtig de jampotten in de pan. Laat 5 cm ruimte tussen de potten. Giet indien nodig extra kokend water in de pan, totdat het waterniveau ten minste 2.5 cm boven de bovenkant van de potten uitkomt. Breng het water aan de kook, doe een deksel op de pan, en laat 15 minuten koken.
  4. Haal de potten uit de soeppan en leg op een met theedoek bedekte of houten oppervlak, enkele centimeters van elkaar vandaan, totdat de jam is afgekoeld. Eenmaal afgekoeld, druk met een vinger op de deksels om te controleren of ze goed dicht zitten (het deksel mag niet omlaag of omhoog bewegen). Bewaar in een koele, donkere ruimte.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (25)