Ovenschotel met kokkels

    Ovenschotel met kokkels

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur15min


    8 personen hebben dit gemaakt

    Een ovenschotel met kokkels, zonder schelp, uit blik, mijn moeder maakte vroeger iets wat hier op lijkt en ik vond het heerlijk. Serveer met een beetje pasta en knoflookboter, of zoals ik het vroeger at met frietjes om te dopen!

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 plakjes spek
    • 60 ml olijfolie
    • 1 grote ui, gesnipperd
    • 2 eetlepels gedroogde oregano
    • snufje zeezout
    • snufje knoflookpoeder
    • snufje gemalen zwarte peper
    • 2 laurierbladeren
    • 4 tenen knoflook, dun gesneden
    • 4 blikjes (van 180 gram) gehakte kokkels, uitgelekt, bewaar het sap
    • 1/2 citroen, uitgeperst
    • 1 scheutje hete pepersaus (zoals tabasco)
    • 120 gram paneermeel, of meer indien nodig
    • 90 gram geraspte Parmezaanse kaas, apart te verwerken
    • 1 citroen, in partjes gesneden
    • 1 eetlepel verse peterselieblaadjes

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Doe het spek in een grote, diepe koekenpan en bak op middelhoog vuur, draai af en toe, tot gelijkmatig bruin, ongeveer 10 minuten. Leg de spekplakjes op een met keukenpapier beklede plaat, laat ongeveer 1 eetlepel van het spekvet in de pan. Verkruimel het spek en zet apart.
    2. Verwarm een ​​oven voor op 190 graden C. Vet een braadpan of taartvorm in met boter.
    3. Verwarm het achtergebleven spekvet en de olijfolie in de koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de uien toe, bak en roer tot de ui zacht is, ongeveer 5 minuten. Breng op smaak met oregano, zout, knoflookpoeder, peper en laurier. Voeg de knoflook toe en bak tot de knoflook zacht is, ongeveer 5 minuten. Voeg de kokkels en het verkruimelde spek toe, bak en roer tot de kokkels goed verwamd zijn, 5 tot 7 minuten. Voeg ongeveer 3/4 van het opgevangen kokkelsap, citroensap en hete pepersaus toe. Zet het vuur hoger, en laat 3 tot 5 minuten sudderen. Voeg langzaam het paneermeel toe tot het mengsel lijkt op grove havermout. Voeg wat van het resterende kokkelsap toe als het te droog wordt. Voeg de helft van de Parmezaanse kaas toe, en giet het mengsel vervolgens in de ingevette ovenschaal. Strooi de rest van de Parmezaanse kaas erover.
    4. Bak in de voorverwarmde oven tot het goudbruin is en borrelt, ongeveer 30 minuten. Verhoog de oventemperatuur tot 220 graden C, en laat verder bakken tot de randjes knapperig zijn, 5 tot 10 minuten. Laat de ovenschaal afkoelen gedurende minstens 15 minuten. Serveer met partjes citroen en bestrooi met peterselie.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren