Ingemaakte zure bietjes

  (66)
  1 uur 45 minuten

  Ik vond dit recept in een oud doosje dat ik laatst op een rommelmarkt had gekocht. Het is erg makkelijk om te maken en iederen zal het lekker vinden. Ik gebruik jampotten of kleine weckpotten om de bietjes in te bewaren.


  45 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 18 

  • 1.3 liter gedistilleerde witte azijn
  • 800 gram witte suiker
  • 960 ml water
  • 2 eetlepels kaneelpoeder
  • 1.5 eetlepel zout
  • 1 eetlepel gemalen kruidnagel
  • 5.5 kilo bieten, geschild en in plakjes
  • 6 jampotten of weckpotten

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur45min 

  1. Meng in een grote pan de azijn, suiker, water, kaneel, zout en kruidnagels, breng het mengsel aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de bieten toe en kook tot ze zacht zijn, 15 tot 20 minuten.
  2. Steriliseer de potten, deksels en ringen in kokend water gedurende tenminste 5 minuten. Doe met behulp van een schuimspaan de gesneden bieten in de hete, gesteriliseerde potten en giet de bietenvloeistof tot een halve centimer van de bovenkant van de pot. Ga met een gesteriliseerd mes of een dunne spatel langs de binnenkant van de potten nadat ze zijn gevuld om eventuele luchtbellen te verwijderen. Veeg de randen van de potten met een vochtig keukenpapier om eventuele voedselresten te verwijderen. Doe de deksels op de potten en sluit af met de ringen.
  3. Plaats een rooster in de bodem van een grote soeppan en vul de helft van de pan met water. Breng aan de kook op hoog vuur, en laat voorzichtig de potten in de pan zakken op het rooster. Laat 5 cm ruimte tussen de potten. Giet indien nodig meer kokend water in de pan totdat het water ten minste 2.5 cm boven de potten uitkomt. Breng het water volledig aan de kook, dek de pan, en laat 30 minuten koken.
  4. Haal de potten uit de soeppan en zet op een met theedoek bedekte of houten oppervlak, enkele centimeters van elkaar, totdat de potten afgekoeld zijn. Als ze eenmaal afgekoeld druk je met een vinger op de bovenkant van elk deksel, om te controleren of ze goed dicht zitten (deksel gaat niet omhoog of omlaag). Bewaar in een koele, donkere ruimte.

  Potten steriliseren

  Bekijk ons artikel mét video voor het steriliseren van potten.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (66)