Hele kalkoen uit de oven

    Hele kalkoen uit de oven

    10keer bewaard
    3uur15min


    121 personen hebben dit gemaakt

    Ik heb dit recept voor een hele gebraden kalkoen uit Engeland. De jus die je kunt maken van het braadvet is heerlijk.

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • 1 (4.5 kilo) hele kalkoen - ontdooid, de hals en ingewanden verwijderd
    • 1 citroen, door de helft gesneden
    • snufje zout en peper naar smaak
    • 1 kleine appel, geschild
    • 1 kleine ui, geschild
    • 1 kleine aardappel, geschild
    • 85 gram boter
    • 170 gram honing
    • 240 ml kippenbouillon

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 2uur30min  ›  Klaar in:3uur15min 

    1. Dep de kalkoen van binnen en buiten droog met keukenpapier. Wrijf de gesneden citroenhelften over de huid van de kalkoen. Breng de binnen- en buitenkant op smaak met zout en peper. Doe de citroenhelften, appel, ui en aardappel in de holte van de kalkoen. Plaats in een nauwsluitende braadslee.
    2. Roer de boter en honing in een kleine steelpan op middellaag vuur tot de boter gesmolten is en het mengsel goed gemengd. Schep het honingmengsel over de kalkoen, bedek de gehele buitenkant van de kalkoen. Laat 30 minuten staan en bedruip meerdere malen met het honingmengsel.
    3. Verwarm de oven voor op 200 graden C.
    4. Bak de kalkoen in de voorverwarmde oven gedurende 30 minuten, bedruip twee of drie keer met het bakvet en het honingmengsel. Verlaag de temperatuur tot 175 graden C en bak nog eens 30 minuten, bedruip regelmatig. Indien nodig, voeg een kopje kippenbouillon toe om te voorkomen dat de sappen uitdrogen.
    5. Bedek de kalkoen met aluminiumfolie en laat in de oven zitten tot het vlees op het bot niet langer roze is, nog 1 1/2 tot 2 uur. Een vleesthermometer ingestoken in het dikste gedeelte van de dij, in de buurt van het bot, moet 82 graden C aangeven. Verwijder de folie gedurende de laatste 15 minuten en bedruip de kalkoen een laatste keer. Haal de kalkoen uit de oven, dek af met een dubbel vel aluminiumfolie en laat rusten op een warme plaats gedurende 15 minuten alvorens te snijden.

    Kalkoen braden

    Bekijk ook ons artikel voor het braden van kalkoen! Hier vind je o.a. een tabel voor de bereidingstijd van kalkoen, naar gewicht.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    van
    5

    Duidelijk je kunt zo aan de slag! En heel lekker! - 17 dec 2014

    RudyVanPuymbroeck
    0

    super lekker sappig kalkoentje - 01 jan 2015

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren