Franse uiensoep van zelfgemaakte runderbouillon

    Franse uiensoep van zelfgemaakte runderbouillon

    2keer bewaard
    6uur15min


    8 personen hebben dit gemaakt

    Deze uiensoep wordt gemaakt van zelfgemaakte runderbouillon. Als je dit teveel werk vindt kun je uiteraard ook kant en klare runderbouillon gebruiken. Lekker met een simpele salade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2.9 liter water
    • 450 gram spareribs
    • 3 pastinaken, geschild en in blokjes gesneden
    • 3 uien, grof gehakt
    • 2 wortelen, geschild en grof gehakt
    • 2 stengels bleekselderij met bladeren, grof gesneden
    • 2 laurierbladeren
    • snufje zout
    • snufje versgemalen zwarte peper
    • 1 eetlepel verse tijm
    • 60 gram boter
    • 4 grote uien, dun gesneden
    • 3 tenen knoflook, vernield
    • 25 gram bloem, of meer indien nodig
    • snufje provençaalse kruiden
    • snufje paprikapoeder
    • snufje knoflookpoeder
    • snufje gehakte verse peterselie, of naar smaak
    • snufje gehakte verse tijm, of naar smaak
    • 60 ml droge witte wijn
    • 2 eetlepels droge sherry
    • scheutje hete pepersaus (zoals tabasco), of naar smaak
    • 4 dikke plakken stokbrood
    • snufje olijfolie met basilicum- en knoflooksmaak, voor het bestreiken
    • 360 gram geraspte gruyère
    • snufje zeezout naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Bereiding: 6uur15min  ›  Klaar in:6uur15min 

    1. Doe het water, de spareribs, pastinaak, uien, wortelen, selderij, laurier, zout, peper en verse tijm in een grote soeppan op een middelhoog vuur en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat sudderen, schep het schuim dat ontstaat eraf met een schuimspaan, totdat de bouillon een mooie bruine kleur heeft, 5 tot 6 uur. De bouillon kan ook worden gemaakt in een slowcooker. Zeef de bouillon, gooi de spareribs en groenten weg en bewaar overgebleven bouillon in de koelkast.
    2. Smelt de boter in een grote zware koekenpan of gietijzeren pan op middellaag vuur en bak de uien en de knoflook tot ze gekarameliseerd en bruin zijn, ongeveer 30 minuten. Meng de bloem, provençaalse kruiden, paprikapoeder en knoflookpoeder in een kom en strooi het bloemmengsel over de gebakken uien. Bak en roer 5 minuten, voeg zout en zwarte peper toe naar smaak en voeg de verse peterselie en verse tijm toe.
    3. Voeg 960 ml van het rundvleesbouillon, de witte wijn, sherry en hete pepersaus toe, laat sudderen tot de smaken gemengd zijn en de soep is ingedikt, ten minste 15 minuten. Meer tijd kan geen kwaad.
    4. Verwarm ongeveer 15 minuten voor het serveren de gril van de oven en plaats een rek ongeveer 15 cm van de warmtebron.
    5. Bestrijk de sneetjes stokbrood met olijfolie en rooster ze onder de voorverwarmde gril tot ze goed bruin zijn aan beide kanten, 1 tot 2 minuten per kant. Schep de soep in ovenvaste soepkommen en leg een plakje geroosterd brood bovenop iedere kom. Bestrooi elk sneetje brood met gruyere.
    6. Zet de gevulde soepkommen onder de gril tot de kaas gesmolten en bruin is, 2 tot 4 minuten, of zolang als nodig.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren