Gebraden lamsvlees met groenten

    Gebraden lamsvlees met groenten

    12keer bewaard
    2uur10min


    59 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een heerlijk recept om met Kerst te maken, maar het is zo lekker dat je het ook buiten de feestdagen kunt bereiden! Het ziet er mooi uit en smaakt heerlijk, maar is eigenlijk best makkelijk om te maken.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 1 lamsbout (van 2.7 kilo)
    • 5 tenen knoflook, fijngehakt
    • 2 theelepels grof gemalen zwarte peper
    • 1 theelepel gemalen rode pepervlokken
    • 1 laurierblad, geplet
    • 1 eetlepel gehakte verse rozemarijn
    • 120 ml olijfolie
    • 2 eetlepels balsamico
    • 2 eetlepels honing
    • 2 eetlepels grof zeezout, of zoveel als nodig
    • 8 wortelen, geschild en schoongemaakt
    • 16 kleine aardappelen, ongeschild
    • 1 grote biet, geschild en in partjes gesneden
    • 1 zoete aardappelen, geschild en in partjes gesneden
    • 8 kleine knolrapen, geschild
    • 2 eetlepels olijfolie
    • snufje zout naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur50min  ›  Klaar in:2uur10min 

    1. Laat de lamsbout op kamertemperatuur rusten gedurende 1 uur vóór het koken.
    2. Verwarm de oven voor op 200 graden C. Plaats een ovenrooster op eenderde van de onderkant van de oven.
    3. Meng de knoflook, peper, rode pepervlokken, laurier, rozemarijn, 120 ml olijfolie, balsamico en honing in een kleine kom. Wrijf het mengsel over het lamsvlees en breng op smaak met 2 eetlepels zeezout. Zet apart. Doe de wortelen, aardappelen, bieten, zoete aardappel en knolrapen in een grote braadslee. Hussel met 2 eetlepels olijfolie en een snufje zout. Leg de gekruide lamsbout bovenop de groenten.
    4. Rooster de lam in de voorverwarmde oven gedurende 20 minuten, zet de oventemperatuur vervolgens op 165 graden C. Laat roosteren tot de gewenste mate van gaarheid, ongeveer een extra 90 minuten voor medium-rare. Een vleesthermometer ingestoken in het midden van het vlees moet 54 graden C aangeven.
    5. Leg de lamsbout op een snijplank, bedekt met aluminiumfolie, gedurende 30 minuten alvorens het vlees te snijden. Leg de groenten op een bord en dek af met aluminiumfolie om warm te houden totdat alles klaar is om te serveren.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    gretskehoornstra
    0

    - Gewaardeerd op - 22 nov 2015

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren