New Orleans gumbo

    New Orleans gumbo

    5keer bewaard
    3uur40min


    281 personen hebben dit gemaakt

    Gumbo is een dikke, kruidige kruising tussen een soep en een stoofschotel, gemaakt van paprika's, tomaten, okra, kruiden en garnalen, afkomstig uit het zuiden van de Verenigde Staten.

    Ingrediënten
    Porties: 20 

    • 100 gram bloem
    • 175 gram boter
    • 200 gram grof gehakte selderij
    • 1 grote ui, grof gehakt
    • 1 grote groene paprika, grof gesneden
    • 2 tenen knoflook, fijngehakt
    • 450 gram chorizoworst, in plakjes gesneden
    • 2.8 liter water
    • 6 blokjes rundvleesbouillon
    • 1 eetlepel witte suiker
    • zout naar smaak
    • 2 eetlepels hete pepersaus (zoals tabasco), of naar smaak
    • 1/2 theelepel cajun kruidenmengsel, of naar smaak
    • 4 laurierbladeren
    • 1/2 theelepel gedroogde tijmblaadjes
    • 1 blik (410 gram) tomaten
    • 1 pot (170 gram) tomatensaus
    • 2 theelepels gumbo filé poeder (verkrijgbaar bij de toko)
    • 2 eetlepels boter
    • 285 gram gesneden okra (verkrijgbaar bij de toko)
    • 2 eetlepels gedistilleerde witte azijn
    • 450 gram krabvlees
    • 1.4 kilo ongekookte middelgrote garnalen, gepeld en schoongemaakt
    • 2 eetlepels worcestersaus (of ketjap)
    • 2 theelepels gumbo filé poeder (verkrijgbaar bij de toko)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 2uur40min  ›  Klaar in:3uur40min 

    1. Maak een roux door de bloem en 175 gram boter samen in een grote, zware pan op middellaag vuur tot een glad mengsel te kloppen. Bak de roux, onder voortdurend kloppen, totdat deze een mooie mahoniebruine kleur heeft. Dit kan 20 tot 30 minuten; let goed op dat de roux niet aanbrandt. Haal van het vuur; blijf kloppen tot het mengsel niet meer kookt.
    2. Doe de selderij, ui, groene paprika en knoflook in de kom van een keukenmachine en puls tot de groenten zeer fijn gesneden zijn. Roer de groenten door de roux en voeg vervolgens de worst toe. Breng het mengsel aan de kook op een middellaag vuur en kook tot de groenten gaar zijn, 10 tot 15 minuten. Haal van het vuur en zet opzij.
    3. Breng het water en de rundvleesbouillonblokjes aan de kook in een grote braadslee of soeppan. Roer tot de bouillonblokjes zijn opgelost en klop het rouxmengsel door het kokende water. Breng aan de kook en voeg de suiker, zout, hete pepersaus, cajunkruiden, laurier, tijm, tomaten en tomatensaus toe. Kook de soep op laag vuur gedurende 1 uur; voeg na 45 minuten twee theelepels gumbo filé poeder toe.
    4. Smelt ondertussen 2 eetlepels boter in een koekepan en bak de okra met azijn op een middelhoog vuur gedurende 15 minuten, verwijder de okra met een schuimspaan uit de pan en roer door de pruttelende gumbo. Voeg het krabvlees, garnalen en worcestersaus toe en laat 45 minuten sudderen. Roer vlak voor het serveren nog eens 2 theelepels gumbo filé poeder door de soep.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    1

    - Gewaardeerd op - 14 jan 2016

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren