Hartige cheesecake met blauwe kaas

    Hartige cheesecake met blauwe kaas

    3keer bewaard
    4uur30min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Vergis je niet, dit is een hartige cheesecake met blauwe kaas, pecannoten en een compote van peren en kersen. Absoluut de moeite en tijd waard om te maken!

    Ingrediënten
    Porties: 24 

    • 115 gram boter
    • 115 gram geraspte Parmezaanse kaas
    • 1 theelepel gehakte verse tijmblaadjes
    • 1/2 theelepel zeezout
    • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
    • 150 gram bloem
    • 30 gram gehakte geroosterde pecannoten
    • 1 eetlepel boter, gesmolten
    • 675 gram zachte roomkaas
    • 225 gram blauwe kaas, verkruimeld
    • 170 gram geraspte Parmezaanse kaas
    • 4 grote eieren, op kamertemperatuur
    • 60 ml slagroom, op kamertemperatuur
    • 1 theelepel gemalen zwarte peper
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 2 grote zoete uien, fijngesneden
    • 2 peren - geschild, zonder klokhuis en in stukjes gesneden
    • 75 gram gedroogde kersen
    • 2 eetlepels balsamico
    • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
    • 1/4 theelepel zeezout
    • 225 gram roomkaas
    • 60 gram geraspte Parmezaanse kaas
    • 115 gram blauwe kaas, verkruimeld
    • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
    • 40 gram gekonfijte pecannoten
    • 1 stevige groene peer, zonder klokhuis en in dunne plakjes gesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur30min  ›  Bereiding: 3uur  ›  Klaar in:4uur30min 

    1. Klop 115 gram boter, 115 gram Parmezaanse kaas, tijm, 1/2 theelepel zeezout en 1/2 theelepel zwarte peper met een elektrische mixer in een grote kom tot een licht en luchtig geheel. Voeg de bloem toe en meng op lage snelheid tot het mengsel grof kruimelig is. Rol het deeg uit en vorm tot een rol. Wikkel het deeg in plastic folie en zet ongeveer 1 uur in de koelkast.
    2. Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd het deeg in plakken van een halve centimeter dik en leg ze op een bakplaat.
    3. Bak in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn, ongeveer 22 minuten. Laat gedurende 10 minuten afkoelen op de bakplaten voordat je de crackers verder laat afkoelen op een rooster. Verlaag de oventemperatuur tot 150 graden. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en beboter het papier en de zijkanten van de pan.
    4. Doe de geroosterde pecannoten, gebakken crackers en 1 eetlepel gesmolten boter in een keukenmachine. Puls tot alles verkruimeld is. Verdeel de kruimels over de bodem van de springvorm. Zet in de koelkast terwijl je verdergaat met het maken van de vulling.
    5. Klop 675 gram roomkaas, 225 gram blauwe kaas en 170 gram Parmezaanse kaas met een elektrische mixer in een grote kom tot een glad en romig geheel. Voeg de eieren een voor een toe, meng ieder ei volledig door het mengsel voor je het volgende ei toevoegt. Voeg de slagroom en 1 theelepel peper toe met het laatste ei. Giet het mengsel in de springvorm.
    6. Bak in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 1 1/2 uur. De cheesecake is klaar als de randen mooi opgeblazen zijn en de bovenkant stevig is, met uitzondering van een klein plekje in het midden dat zal bewegen wanneer de springvorm voorzichtig wordt geschud. Ga met de punt van een mes langs de randen van de springvorm, zet de springvorm op een rooster en laat gedurende een uur op kamertemperatuur afkoelen voordat je de cheesecake 4 uur tot een nacht in de koelkast laat afkoelen.
    7. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de uien zacht en glazig, ongeveer 5 minuten. Zet het vuur laag en blijf bakken tot de ui zacht en donkerbruin is, nog eens 15 tot 20 minuten. Voeg de stukjes peren, gedroogde kersen, balsamico, basterdsuiker en 1/4 theelepel zout toe. Kook en roer tot de peren zacht zijn. Verwijder de ui en het fruit uit de pan met behulp van een schuimspaan. Giet het sap terug in de pan en pureer het fruit in een kom met een vork. Laat het sap in de pan op middelhoog vuur sudderen tot het dik wordt, ongeveer 5 minuten. Doe de glazuur vervolgens in een ​​aparte kom.
    8. Klop de resterende 225 gram roomkaas, 115 gram blauwe kaas, 60 gram Parmezaanse kaas en 1/2 theelepel zwarte peper met een elektrische mixer in een kom tot een gladde massa. Verdeel het kaasmengsel over de afgekoelde cheesecake. Bestrooi met gekonfijte pecannoten. Serveer met de kersen-perencompote, in plakjes gesneden peer en azijnglazuur.

    Van de kok

    Om barsten van de cheesecake te voorkomen kun je een pan water onder de cheesecake in de oven plaatsen.

    Tips voor een perfecte cheesecake

    Wil je meer tips voor het bakken van cheesecake? Bekijk ons artikel: Zo bak je de perfecte cheesecake!

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren