Gebraden kalkoenpoten met jus

    Gebraden kalkoenpoten met jus

    5keer bewaard
    4uur15min


    28 personen hebben dit gemaakt

    Heerlijke malse kalkoenpoten uit de oven met zelfgemaakte jus. Ik maak geen hele kalkoen meer met Kerst, want ik vind dit gerecht veel lekkerder!

    Ingrediënten
    Porties: 3 

    • 120 ml extra vergine olijfolie
    • 3 kalkoenpoten, afgespoeld en drooggedept
    • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
    • 2 theelepels gedroogde tijm
    • 6 takjes verse rozemarijn
    • 45 gram boter, in kleine stukjes gesneden
    • 1 1/2 eetlepel geperste knoflook
    • 80 gram gesnipperde ui
    • 1/2 eetlepel rode wijn, of naar smaak
    • 1/2 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
    • 2 eetlepels bloem
    • 360 ml kippenbouillon
    • 4 scheutjes kant en klare jus

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 3uur45min  ›  Klaar in:4uur15min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
    2. Giet de olijfolie in een braadslee. Leg de kalkoen in de olie, draai ze een paar keer om zodat alles bedekt is met de olie. Bestrooi elke poot met zout, peper en tijm, trek de blaadjes van 3 takjes rozemarijn en strooi over de kalkoenpoten. Leg de resterende 3 takjes rozemarijn rond de poten in de olie. Leg de stukjes boter op de poten, bestrooi elke poot met knoflook en strooi de gesneden ui in de braadslee.
    3. Rooster de poten in de voorverwarmde oven totdat de huid bruin is, 1 1/2 tot 2 uur, bedruip de kalkoen om de 20 minuten. Zet de oventemperatuur op 150 graden en draai de poten om in de braadslee. Rooster nog eens een uur, bedruip om de 20 minuten. Verlaag de oventemperatuur tot 95 graden en braad totdat de huid goudbruin is, nog eens ongeveer een uur. Haal de kalkoenpoten uit de braadslee en leg ze op een schaal.
    4. Om de jus te maken zet je de braadslee met de olie en braadvet op een gaspit op middelhoog vuur, voeg de wijn en basterdsuiker toe, roer tot de suiker is opgelost. Gebruik een garde om bruine stukjes die op de bodem zitten los te maken en op te lossen in de vloeistof. Klop de bloem erdoor, een beetje bij beetje, en roer tot de bloem is opgenomen in het mengsel, giet de kippenbouillon erbij en klop voortdurend tot de jus kookt en dikker is, ongeveer 5 minuten. Voeg de kant en klare jus toe en laat de jus sudderen gedurende 3 tot 5 minuten. Serveer met de geroosterde kalkoenpoten.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren