Iers stoofpotje met lamsvlees

    Iers stoofpotje met lamsvlees

    1keer bewaard
    3uur20min


    23 personen hebben dit gemaakt

    Een heerlijk gerecht voor tijdens de gure winterdagen. Lekker met wat stokbrood.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 4 plakjes spek, in stukjes gesneden
    • 900 gram lamsstoofvlees, in blokjes gesneden
    • 1 snufje zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
    • 2 stengels selderij, in plakjes gesneden
    • 1 wortel, fijngehakt
    • 1 rode ui, fijngesneden
    • 4 tenen knoflook, gesneden
    • 2 eetlepels gehakte verse rozemarijn
    • 1 eetlepel fijngehakte verse tijm
    • 1 eetlepel fijngesneden verse oregano
    • 1 blikje of flesje (350 ml) Iers bier (zoals Guinness), apart te verwerken
    • 1 blik (410 gram) tomatenblokjes, met sap
    • 950 ml bouillon, of zoveel als nodig
    • 185 gram gort, afgespoeld
    • 450 gram kleine rode aardappelen, in blokjes gesneden
    • 2 wortelen, in stukken gesneden
    • 1 koolraap, geschild en in blokjes gesneden
    • 285 gram verse champignons, in plakjes gesneden
    • 3 eetlepels bloem, of zoveel als nodig

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 2uur35min  ›  Klaar in:3uur20min 

    1. Doe het spek in een grote, diepe koekenpan en bak op middelhoog vuur, draai af en toe, totdat het spek gelijkmatig bruin is, ongeveer 10 minuten. Verwijder het spek met een schuimspaan, laat bakvet in de pan zitten.
    2. Bestrooi het lamsvlees met zout en peper en braad het vlees goed op middelhoog vuur in verschillende porties in het bakvet. Doe de pan niet te vol, anders wordt de lam niet bruin. Zet het lamsvlees opzij. Doe de selderij, fijngehakte wortel, rode ui, knoflook, rozemarijn, tijm en oregano in het bakvet en bak tot de ui zacht en glazig is, ongeveer 5 minuten. Giet bijna al het bier in de pan maar bewaar ongeveer 60 ml in een kleine kom en zet opzij. Breng het mengsel aan de kook en kook totdat het bier met ongeveer de helft is afgenomen, ongeveer 10 minuten. Schraap eventuele bruine stukjes los van de bodem en laat ze oplossen in de vloeistof.
    3. Doe het spek en lamsvlees terug in de pan, voeg de tomatenblokjes met hun sap erbij en giet voldoende bouillon in de pan om alles te bedekken. Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur lager en laat gedurende 1 uur en 45 minuten sudderen. Voeg dan de gort toe en laat nog eens 15 minuten sudderen. Voeg de rode aardappelen, gesneden wortelen, koolraap en champignons toe en laat sudderen tot de aardappelen gaar zijn, ongeveer 30 minuten.
    4. Om de stofpoot iets dikker te maken klop je 3 eetlepels bloem door het bewaarde bier tot een glad mengsel, voeg dit mengsel vervolgens toe aan de stoofpot en laat 5 minuten sudderen tot de stoofpot dikker is geworden.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren