Kipfilet in een romige witte wijnsaus

    Kipfilet in een romige witte wijnsaus

    42keer bewaard
    1uur45min


    87 personen hebben dit gemaakt

    Dit recept heb ik jaren geleden gekregen, en sindsdien heb ik het naar mijn smaak wat aangepast. Mijn familie vindt dit nu een van de lekkerste gerechten die ik maak! Ik heb dit recept al met veel vrienden gedeeld die ook naar nieuwe manieren op zoek waren om kip te serveren. Allemaal lovende kritieken.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 3 plakjes spek
    • 75 gr boter
    • 4 kipfilets
    • 140 gr (halve pot) gesneden champignons, uitgelekt
    • 4 bosuitjes (alleen het witte deel), in stukjes gesneden
    • 2 theelepels paprikapoeder
    • 3 eetlepels bloem
    • 1 kippenbouillonblokje
    • 60 ml kokend heet water
    • 230 ml droge witte wijn
    • 115 gr zure room
    • 370 gr ongekookte witte rijst
    • 1 liter water
    • 1 eetlepel amandelschaafsel, geroosterd

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:1uur45min 

    1. Doe het spek in een grote, diepe koekenpan en bak op middelhoog vuur, draai af en toe, totdat het spek gelijkmatig bruin is, ongeveer 10 minuten. Verwijder het spek, maar laat het bakvet in de pan zitten, leg de spekplakjes op een met keukenpapier beklede plaat. Verkruimel het spek als het afgekoeld is.
    2. Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een ovenschaal van 28 x 18 cm in met kookspray, olie, of boter.
    3. Smelt 75 gram boter in een grote koekenpan op matig vuur, en bak de kipfilet aan beide kanten goudbruin, ongeveer 6 minuten per kant (vlees zal nog roze zijn van binnen). Leg de kipfilets in de ovenschaal, en strooi de champignons over de kip. Bak de bosuitjes in de hete koekenpan op matig vuur tot ze zacht zijn, ongeveer 3 minuten, en voeg dan paprikapoeder en bloem toe. Goed blijven roeren gedurende 1 minuut. Pureer het bouillonblokje in een kleine kom met 60ml heet water, en roer de bouillon door het bloemmengsel in de pan. Breng aan de kook (saus wordt dik). Roer witte wijn in de pan en breng aan de kook. Roer de zure room door de saus. Giet de saus over de kipfilets in de ovenschaal.
    4. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en bak 1 uur in de voorverwarmde oven.
    5. Breng, ongeveer een half uur voor de kip gaar is, de rijst aan de kook in een pan met 1 liter water. Zet het vuur laag, dek af en laat sudderen tot de rijst gaar is en de vloeistof is geabsorbeerd, 20 tot 25 minuten. Laat rijst afgedekt staan, ongeveer 10 minuten.
    6. Om te serveren, schep de gekookte rijst in een schaal, en bedek deze met de kipfilets. Schenk de rest van de saus over het gerecht, en garneer met de verkruimelde spek en geschaafde amandelen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (4)

    BasMatthee
    3

    Ik ben momenteel zo lam als een toeter en heb net getracht dit te maken. Saus zag er wat verlept uit voor de witte wijn erbij ging, maar daarna zag het er goed uit! Staat nu in de oven. Al het snoepen tussen door was zeer aangenaam, dus ik heb er vertrouwen in! Nog even een uurtje wachten en we weten meer! UPDATE: Hij was errrrug lekker! - 05 dec 2014

    van
    1

    Super lekker! Gemakkelijk klaar te maken! Iedereen heeft er hier enorm van genoten... - 26 jan 2015

    van
    0

    Super lekker! Makkelijk en leuk om te maken. - 22 mrt 2015

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren