Spanakopita (Griekse spinazietaart)

    Spanakopita (Griekse spinazietaart)

    85keer bewaard
    1uur20min


    633 personen hebben dit gemaakt

    Deze authentieke spinazietaart zit boordevol spinazie, ui, kaas en kruiden in een krokant, luchtig laagje filodeeg.

    Ingrediënten
    Porties: 5 

    • 3 eetlepels olijfolie
    • 1 grote ui, fijngesneden
    • 1 bosje lente-ui, fijngesneden
    • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 1 kg spinazie, afgespoeld en fijngesneden
    • 30 gr verse peterselie, fijngesneden
    • 2 eieren, licht geklopt
    • 125 gr ricotta
    • 250 gr feta, verbrokkeld
    • 8 velletjes filodeeg
    • 4 eetlepels olijfolie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4. Een vierkanten ovenschaal van 23 cm licht invetten.
    2. In een grote koekenpan op een middelhoog vuur 3 eetlepels olie verhitten. Ui, lente-ui, knoflook sauteren tot ze zacht en lichtbruin zijn. Spinazie en peterselie erdoor roeren en ong. 2 minuten sauteren tot de spinazie slap is. Van het vuur halen en apart zetten om af te koelen.
    3. In een middelgrote kom eieren, ricotta en feta vermengen. Het spinaziemengsel toevoegen. 1 vel filodeeg in de ingevette ovenschaal leggen en licht met olie insmeren. Een ander vel filodeeg erop leggen, insmeren met olijfolie, en het proces voor de volgende 2 vellen herhalen. De vellen moeten over de rand van de bakvorm vallen. Spinazie en kaasmengsel over de ovenschaal verdelen en het overhangende filodeeg over de vulling vouwen. Met olie insmeren en 4 laagjes filodeeg op dezelfde manier als zojuist erop leggen. Overhangend filodeeg naar binnen vouwen om de taart te sluiten.
    4. In 30-40 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin bakken.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (3)

    anna77
    van
    23

    Heerlijk gerecht!! Wel de spinazie goed laten uitlekken (ik zou zeggen: uitknijpen), anders krijg je een wat nattig eindresultaat, vooral als je spinazie uit de diepvries gebruikt. - 03 mrt 2011

    Ballie72
    van
    2

    Erg lekker recept, een aanrader! - 04 okt 2014

    KayleighBus
    1

    Gister gemaakt en vond erg lekker! - 26 aug 2015

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren