Aardappelovenschotel

    Aardappelovenschotel

    Voeg toe aan favorieten!
    2uur30min


    21 personen hebben dit gemaakt

    Deze aardappelschotel is een lekker bijgerecht om tijdens een groot familiefeest te serveren. Ook lekker met een snufje marjolein of salie.

    Ingrediënten
    Porties: 16 

    • 4,5 kilo aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
    • 460 gr boter, apart te verwerken
    • 3 uien, in blokjes gesneden
    • 1 bos selderij, in blokjes gesneden
    • 360 ml melk, apart te verwerken
    • 3 eetlepels kruidenzout, apart te verwerken
    • 1 witbrood, in stukken gescheurd, apart te verwerken

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur30min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:2uur30min 

    1. Leg de aardappelblokjes in een grote pan met licht gezouten water, en dek af. Breng aan de kook op hoog vuur, zet het vuur lager, dek af, en kook tot ze gaar zijn, ongeveer 25 minuten. Giet af en laat nog even droogstomen, ong. 2 minuten.
    2. Smelt 115 gr boter in een grote koekenpan op matig vuur, en roerbak de uien en bleekselderij bruin, ongeveer 30 minuten.
    3. Verwarm de oven voor op 175°C. vet 2 glazen bakvormen in van elk 23x33cm.
    4. Doe 115 gr boter in een beslagkom, en voeg de gekookte aardappelen toe. Begin te mixen met een elektrische mixer. Giet, terwijl de mixer draait, 240 ml melk erbij en voeg 1 eetlepel kruidenzout en 4 verscheurde sneetjes brood toe. Mix deze ingrediënten kort door het mengsel en giet vervolgens 120 ml melk erbij en voeg nogmaals 4 verscheurde sneetjes brood toe. Mix kort en voeg weer 2 sneetjes verscheurd brood toe.
    5. Doe, nadat de laatste 2 sneetjes brood zijn opgenomen in het beslag, 115 gr boter, 1 eetlepel kruidenzout, en alle ui, selderij, en boter uit de koekenpan erbij. Voeg nogmaals 4 sneetjes verscheurd brood toe en mix goed, en voeg als laatste nog 2 tot 4 verscheurde boterhammen toe. Mix totdat de puree de gewenste textuur krijgt.
    6. Verdeel de puree over de twee ingevette ovenschotels, en leg hieroverheen de resterende 115 gr boter. Snij de boter in dunne plakjes en verdeel over de schalen. Strooi de resterende 1 eetlepel kruidenzout gelijkmatig over de gerechten. Dek de schalen af ​​met aluminiumfolie.
    7. Bak in de voorverwarmde oven tot de puree bruin is, ongeveer 1 uur.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren