Deelbrood voor Pasen

  (60)
  1 uur 10 minuten

  Dit paasbrood is gemaakt van smakelijk deeg dat in mooie bloemen is gedraaid en daarna is gevuld met jam. Zorg ervoor dat je goed op de stap-voor-stap foto's kijkt hoe ik het heb gemaakt.


  51 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 20 

  • 750 gr bloem, of meer indien nodig (apart te verwerken)
  • 10 gr droge gist
  • 100 gr suiker
  • 1/4 theelepel zout
  • 115 gr boter
  • 415 ml melk
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 1 citroen, geraspt en uitgesperst
  • 1 eierdooier
  • 1 eetlepel water
  • 170 gr pitloze frambozenjam
  • 125 gr poedersuiker

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:1uur10min 

  1. Pak een grote kom en meng daarin 500 gr bloem, gist, suiker en zout samen. Smelt de boter samen met de melk in een steelpan op laag vuur, tot de melk ongeveer 43°C is. Roer de geklopte eieren geleidelijk door het boter/melk mengsel. Voeg, al roerende, de citroenschil en de vloeibare ingrediënten toe (behalve het citroensap!). Voeg geleidelijk het bloemmengsel aan de vloeibare ingrediënten toe en meng goed.
  2. Voeg genoeg bloem toe todat er een zacht deeg ontstaat; leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het glad en elastisch, 8 tot 10 minuten. Leg het deeg in een ingevette kom en bedek het deeg lichtjes met olie. Dek de kom af met plasticfolie en laat het ong. 1 uur rijzen op een warme plaats tot het verdubbeld is. Duw het deeg met een vuist naar beneden, en laat het 10 minuten rusten.
  3. Verdeel het deeg in tweeën en rol elk helft uit tot een ronde bal. Rol het deeg uit tot een cirkel van ong. 30 cm op een met bloem bestoven oppervlak. Zet een drinkglas in het midden van de cirkel, met de open kant naar beneden (om te voorkomen dat je te ver in het midden snijdt). Snij het deeg met een mes in vieren, van de rand van de deegcirkel naar de rand van het glas. Snij elke kwart in vijf smalle pizza-achtige stukjes (maar laat het midden van het deeg heel!) Verwijder het glas. Het deeg is nu verdeeld in 20 smalle strips.
  4. Draai twee aangrenzende stroken samen (draai ongeveer 4 keer), en knijp de uiteinden samen. Rol dit voorzichtig op in de vorm van een ruwe bloem. Leg deze bloem in het midden van de cirkel (daar waar het glas stond).
  5. Herhaal het voorgaande proces: Pak steeds twee aangrenzende stroken vast, draai ze en knijp ze samen. Decoreer ze in een kring rondom de middelste bloem. Een afgewerkt brood heeft 9 bloemblaadjes rondom de middelste bloem. Herhaal de stappen om een tweede brood te maken.
  6. Vet een bakplaat in met bakpapier of boter. Leg de gevormde broden op de bakplaat, schik ze weer in rondjes als dat nodig is, bedek ze met een schone theedoek, en laat op een warme plek rijzen tot bijna verdubbeld, 30 tot 45 minuten.
  7. Verwarm de oven voor op 190°C. Klop de eidooier los met wat water, en smeer het mengsel over beide broden heen.
  8. Bak in de voorverwarmde oven tot de broodjes goudbruin zijn geworden, ongeveer 25 minuten. Laat het mengsel afkoelen.
  9. Duw met je vingers voorzichtig gaatjes in het midden van elk bloemblaadje, en vul dit met ongeveer 1/2 tot 1 theelepel frambozenjam. Meng het citroensap en de poedersuiker samen in een kom tot er een glazuur ontstaat; schenk het glazuur in dunne lijnen over de broden. Laat glazuur hard worden. Trek de bloemen uit elkaar om op te dienen.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (60)