Zelf kaas maken (met knoflook en cayennepeper)

  (3)
  45 minuten

  Zelfgemaakte kaas van karnemelk, op smaak gebracht met knoflook en rode peper.


  11 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 8 

  • 1650 ml halfvolle melk
  • 235 ml karnemelk
  • 120 ml versgeperst citroensap
  • 1 snufje zeezout naar smaak
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/4 theelepel cayennepeper

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:45min 

  1. Steriliseren: Vul een grote pan met water (groot genoeg om een pan in te zetten). Zet een iets kleinere pan van roestvrij staal, een kaasdoek, een grote lepel van roestvrij staal, een zeef, en een tang in het water. Breng het water aan de kook. Kook de gebruiksvoorwerpen 10 minuten om ze te steriliseren. Leg de gesteriliseerde gebruiksvoorwerpen op een schone ondergrond en giet het water af.
  2. Giet de melk en karnemelk in de gesteriliseerde (kleinere) pan, en zet deze op matig vuur. Verwarm de melk langzaam tussen de 80 en 85°C, en roer voortdurend. Schraap ook over de onderkant van de pan zodat de melk niet aanbrandt. Haal de melk van het vuur als deze de juiste temperatuur heeft bereikt. Roer heel voorzichtig het citroensap erdoor en laat de melk afkoelen tot 38°C. De witachtige wrongel scheidt zich nu van de groen-gele wei. Roer niet te lang door, zodat de wrongel behouden blijft.
  3. Schep met een schuimspaan de wrongel uit de pan in een vergiet bedekt met een kaasdoek. Verzamel de vier hoeken van de kaasdoek en bind ze samen. Hang de bundel boven de gootsteen (bevestig de bundel b.v aan de kraan of een keukenkastje). Laar enkele uren uitlekken tot de kaaswrongel koel en vochtig is geworden, maar niet langer drijfnat is.
  4. Doe de wrongel in een kom, en meng met zeezout, knoflookpoeder, en cayennepeper. Leg een stukje plasticfolie van ongeveer 30 bij 45 cm op een werkblad. Schep de kaas op het plastic (op de korte zijde), en gebruik het plastic om de kaas op te rollen in een strakke cilinder. Rol de kaas op in plastic en bewaar in de koelkast. Laat goed koelen in de koelkast voor gebruik.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (3)