Pizzoccheri is de naam van lintpasta gemaakt op basis van boekweitmeel en tarwemeel. Daarnaast is het de naam van een traditioneel italiaans gerecht op basis van deze pasta met groene kool, aardappel, heerlijk geurende kaas en knoflook-salie-boter. Het is echte winterkost. In deze versie heb ik het traditionele recept enigszins aangepast zodat het voldoet aan hedendaagse inzichten over gezonde voeding (meer groente, minder boter, minder pasta), mijns inziens zonder concessies te doen aan de smaak. De bereiding van dit gerecht demonstreer ik in de video http://www.kokenmetdorus.nl/rcpt_pizzoccheri.php Je kunt de video ook oproepen via de link onderaan dit recept.
De pizzoccheri kan eventueel worden vervangen door volkoren lintpasta (tagliatelli). Pas wel de kooktijden aan. Indien de Fontina kaas niet verkrijgbaar is, vervang deze dan door een zoete geurende kaas. Dit gaat wel ten koste van de smaak van het eindresultaat. De kool kan geheel of gedeeltelijk worden vervangen door spinazie of wilde spinazie. Deze mag maar 1 minuut meekoken.
De pizzoccheri-pasta heeft de neiging aan de bodem te koeken tijdens het koken. Roer regelmatig door en schraap met een spatel over de bodem om dit te voorkomen. De resterende 1/2 kool kan gesneden en geblancheerd worden en vervolgens ingevroren voor de volgende keer. Gooi restjes niet weg. Het gerecht is de volgende dag nog lekkerder. De perfect lunch-hap!
Ik zet m 10 minuten in de oven. Bovendien heb ik 100 gram boter gebruikt. Echt origineel recept - 24 mrt 2016