Vegetarische moussaka

    Vegetarische moussaka

    48keer bewaard
    2uur


    53 personen hebben dit gemaakt

    Vegetariërs en niet-vegetariërs zijn altijd erg enthousiast over dit gerecht. Eenvoudig te bereiden, maar tijdrovend. Serveren met een salade.

    Ingrediënten
    Porties: 7 

    • 1 aubergine, in dunne plakken
    • 1 eetlepel olijfolie
    • 1 grote courgette, in dunne plakken
    • 2 aardappels, in dunne plakken
    • 1 ui, gesneden
    • 1 teentje knoflook, fijngesneden
    • 1 eetlepel azijn
    • 1 blikje (400 gr) hele gepelde tomaten, fijngesneden
    • 1/2 blikje (410 gr) linzen, uitgelekt en sap bewaard
    • 1 theelepel gedroogde oregano
    • 2 eetlepels verse peterselie, fijngesneden
    • zout en peper naar smaak
    • 150 gr feta, verbrokkeld
    • 1 1/2 eetlepel boter
    • 2 eetlepels witte bloem
    • 300 ml melk
    • zwarte peper naar smaak
    • 1 mespuntje gemalen nootmuskaat
    • 1 ei, geklopt
    • 4 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:2uur 

    1. De plakken aubergine met zout bestrooien en 30 minuten laten staan. Afspoelen en droogdeppen.
    2. De oven voorverwarmen op 190°C/gasstand 5.
    3. In een grote koekenpan op een matig hoog vuur de olie verhitten en daarin aubergine en courgette aan beide kanten lichtbruin bakken. Zo nodig meer olie toevoegen. Bak de plakken aardappel bruin en giet af.
    4. Ui en knoflook lichtbruin sauteren. Azijn toevoegen en laten slinken. Tomaat, linzen, 1/2 van het linzensap, oregano en peterselie erdoor roeren. Het vuur matig laag zetten en in een afgesloten pan 15 minuten laten sudderen.
    5. In een bakvorm van 22x33 cm aubergine, courgette, aardappel, ui en feta in laagjes leggen. De tomatenmix erover verspreiden, de laagjes herhalen en afsluiten met een laag aubergine en courgette.
    6. 25 minuten afgedekt in de voorverwarmde oven bakken.
    7. Intussen in een kleine sauspan boter, bloem en melk vermengen. Zachtjes aan de kook brengen en onder constant roeren dik en glad laten worden. Op smaak brengen met peper en nootmuskaat. Van het vuur halen, 5 minuten laten afkoelen en het geklopte ei erdoor roeren.
    8. De saus over de groenten schenken en bestrooien met Parmezaanse kaas. In een open schaal nogmaals 25-30 minuten bakken.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (4)

    5

    Echt een heerlijk recept, waarin ook vleeseters de gehakt die normaal gesproken in moussaka zit absoluut niet missen. - 26 sep 2012

    EricBlom
    van
    1

    uitstekend gelukt en heel lekker:-) - 02 nov 2013

    JolandaAntes
    1

    - Gewaardeerd op - 28 sep 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren