Bouillabaisse Marseillaise

    Bouillabaisse Marseillaise

    Voeg toe aan favorieten!
    2uur


    Maak dit als eerste!

    Dit is het meest memorabele gerecht dat mijn vader wel eens maakte. Het gerecht wordt bereid in twee delen, eerst een basis-deel, en vervolgens een bouillabaisse deel, waaraan het basis deel wordt toegevoegd. Gebruik kleine schelpdieren (cigales de mer) als ze beschikbaar zijn, of kleine krabben (favouille) in de basis, maar niet beide. De originele Bouillabaisse ("bouï abaisso" in het Provençaals) kwam uit de Calanque kust tussen Marseille en Toulon.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • Voor de basis
    • 1 conger paling en / of genoeg viskoppen / staarten of kleine vissen die geschikt zijn voor het maken van bouillon.
    • 12 kleine groene krabben of kleine schelpdieren
    • 8 tomaten
    • 2 kleine preien, in plakjes
    • 1 takje venkel
    • 4 uien, in ringen
    • 2 teentjes knoflook, geperst
    • 1 bouquet garni
    • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
    • versgemalen peper
    • olijfolie zoveel als nodig is
    • zout
    • Voor de bouillabaisse
    • 2 kg diverse "rockfish", waaronder (indien beschikbaar) - rode mul (Rouget), zeebaars (loup), koekoeklipvis (labre)
    • 1 kg mosselen, bij voorkeur grote
    • olijfolie zoveel als nodig is
    • 2 theelepels saffraan
    • 1 kg aardappelen, optioneel (aardappelen worden alleen gebruikt voor een Toulon Bouillabaisse)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:2uur 

    1. Maak de vis schoon, spoel de schelpdieren / krabben in koud water af, maak de mosselen schoon en snijd de vissenkoppen af.
    2. Scheid de kleine vis, vissenkoppen en de krabben / schelpdieren voor de basis, van de grotere vissen voor de bouillabaisse. Vervolgens verdeel je degene voor de bouillabaisse tussen stevige vis en minder stevige. (De mosselen zullen worden toegevoegd aan het einde van de bouillabaisse.)
    3. Snijd de knoflook en uien. Maak de tomaten schoon en snijd ze.
    4. Ter voorbereiding van de basis: de wat olijfolie in een grote pan samen met de kleine vissen, in stukken gesneden, de krabben of schelpdieren, de tomaten, een takje venkel, gesneden prei, gesneden ui, gehakte knoflook, een theelepel geraspte sinaasappelschil en het bouquet garni. Verwarm op laag vuur gedurende 10-15 minuten, af en toe roeren.
    5. Voeg 4 liter kokend water toe en laat 30 minuten sudderen, voeg peper en zout naar smaak toe.
    6. Ter voorbereiding van de bouillabaisse: In een grote koekenpan of een grote, ondiepe pan, op een medium-laag vuur, doe je vis met het stevige vlees en eventueel de aardappelen in schijfjes in wat olijfolie.
    7. Verwijder de krabben of schelpdieren en de bouquet garni uit de basis, leg ze voorlopig op een bord, giet de basis door een zeef in een pan, forceer waar nodig.
    8. Voeg een extra theelepel olijfolie en de saffraan toe. Indien nodig, voeg je wat kokend water toe om ervoor te zorgen dat de vis net onder de vloeistof ligt. Zet het vuur hoog en laat zachtjes koken gedurende 12 minuten.
    9. Voeg de zachte vis en de mosselen toe, evenals de schelpdieren of krabben (die je eerder uit de basis hebt gehaald) en laat zachtjes koken gedurende nog eens 6 minuten, zorg ervoor dat de mosselen open zijn en de schelpdieren of krabben helemaal warm zijn, haal dan van het vuur. Gooi alle ongeopende mosselen voor het opdienen weg.
    10. Terwijl de bouillabaisse suddert, maak je de rouille. (Zie recept Rouille).
    11. Om te serveren: Haal de grote vissen en schelpdieren (gesneden in de lengte) of kleine krabben (geheel) van het vuur, en leg ze op een schotel zodat iedereen zelf kan pakken.
    12. Smeer de rouille op sneetjes brood - bij voorkeur licht gegrilde of geroosterde stokbrood plakjes. Leg de rest van de rouille in een klein schaaltje en zet op de tafel, samen met de visschotel.
    13. Doe het brood-en rouille en aardappelen (optioneel) in kommen, samen met een paar mosselen, en giet de Bouillabaisse bouillon erover, serveer en eet smakelijk.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren