Volkoren Hot Cross-broodjes

    Volkoren Hot Cross-broodjes

    2keer bewaard
    8uur10min


    Maak dit als eerste!

    Een basisrecept voor volkoren hot cross broodjes.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 1 eetlepel droog gist
    • 300 ml warme melk (45°C)
    • 2 eieren, geklopt
    • 75 gr boter, op kamertemperatuur
    • 475 gr volkorenmeel
    • 1/2 theelepel zout
    • 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
    • 75 gr krenten
    • 85 gr sukade
    • 5 eetlepels honing
    • 125 gr witte bloem
    • 125 gr boter
    • 1 ei, licht geklopt
    • 2 eetlepels melk

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 7uur50min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:8uur10min 

    1. In een kopje het verbrokkelde gist over de helft van de warme melk strooien. In ong. 15 minuten romig laten worden.
    2. In een andere kom 2 eieren met boter en resterende warme melk mengen.
    3. In een mengkom het volkorenmeel met zout, nootmuskaat, krenten en sukade mengen. Maak een kuiltje in het midden en schenk daar gistmengsel, boter, eiermengsel en honing in. Als het deeg gepakt heeft op een licht bebloemd oppervlak in ong. 8 minuten zacht en soepel kneden.
    4. Een grote mengkom licht met olie invetten en daarin het deeg een olielaagje geven. Afdekken met een vochtige doek en op een warme plek in ong. 1 uur tot verdubbeld volume laten rijzen. Intussen de kruizen voor de bolletjes maken: deeg maken van witte bloem en 125 gr boter. Uitrollen en in smalle reepjes snijden. Apart zetten.
    5. Het deeg neerslaan en op een licht bebloemd oppervlak in 16 gelijke stukken verdelen. Vorm het deeg in bolletjes en verdeel ze over licht ingevette bakplaten.
    6. De reepjes deeg losjes over de bolletjes leggen zodat ze de bakplaat aan beide zijden raken. Hierdoor worden de broodjes groter. De oven voorverwarmen op 200°C/gasstand 7.
    7. 1 ei en 2 eetlepels melk opkloppen. De bolletjes met het mengsel besmeren en 20 minuten op een warme plek laten rijzen.
    8. Een schaal met heet water onder in de oven zetten. Dit maakt de lucht vochtig en geeft de bolletjes een dun, zacht korstje. De bolletjes 20 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin bakken. Op een rooster laten afkoelen en opengesneden en beboterd serveren.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren