Dal (gele spliterwten met Indiase kruiden)

    Dal (gele spliterwten met Indiase kruiden)

    4keer bewaard
    50min


    13 personen hebben dit gemaakt

    Dit dal recept is heerlijk want het wordt niet gepureerd, maar blijft heel en is een geweldige goedkope maaltijd voor je gezin.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 liter water
    • 250 gr gele gedroogde spliterwten
    • 3 eetlepels plantaardige olie
    • 1 eetlepel komijnzaad
    • 1 kleine ui, gesnipperd
    • 3-4 hele groene pepers, ingeprikt met een mes
    • 2 cm stuk verse gember, geschild en in dunne reepjes gesneden
    • 3 teentjes knoflook, gepeld en heel gelaten
    • 4 tomaten
    • 1 theelepel gemalen kurkuma
    • 1 theelepel garam masala
    • 1 1/2 theelepels gemalen koriander
    • zout en versgemalen zwarte peper
    • 1 handvol gehakte verse korianderblaadjes

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:50min 

    1. Doe de linzen en 900 ml water in een pan, roer goed en breng aan de kook. Room het schuim dat zich vormt op het oppervlak van het water er met een lepel af. Dek de pan af met een deksel en breng aan de kook. Laat, terwijl je regelmatig blijft roeren, 35-40 minuten sudderen, of tot de linzen net gaar zijn. Voeg water toe als dat nodig is.
    2. Wanneer de linzen gaar zijn, haal je de pan van het vuur en gebruik je een garde om de linzen te breken . Laat het mengsel indikken en afkoelen.
    3. Verhit ondertussen de olie in een pan op een matig vuur. Voeg de komijnzaadjes toe en bak 20-30 seconden, of tot het gaat geuren.
    4. Voeg de ui, pepers en gember toe en bak gedurende 4-5 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
    5. Meng de knoflook en tomaten tot een puree in een keukenmachine. Doe de puree in de pan en roer goed door elkaar.
    6. Voeg de gemalen kruiden en 100 ml water toe en roer goed. Breng op smaak met kruiden en laat sudderen op een matig vuur gedurende 15-20 minuten, of totdat de olie uit de saus is gestegen tot aan het oppervlak van de saus.
    7. Voeg de gekookte linzen aan de saus toe en roer goed, voeg meer water toe als dit nodig is om het mengsel los te maken. Breng het mengsel aan de kook en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Roer de gehakte koriander er net voor het opdienen door.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    Heb alleen de pepers weggelaten daar ik niet van pittig hou. Maar misschien daardoor was het erg flauw en saai met alleen rijst. Had er roti's bij gemaakt wat het gelukkig nog een beetje te eten maakte. Sorry - 14 apr 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren