Eenvoudige pruimenjam

    Eenvoudige pruimenjam

    4keer bewaard
    1uur30min


    50 personen hebben dit gemaakt

    Een gemakkelijke jam voor als je voor het eerst jam maakt, als je eenmaal zelfgemaakte jam hebt gemaakt, koop je nooit meer uit de winkel. De kleur is afhankelijk van de verscheidenheid van de pruimen die u gebruikt. Rode pruimen produceren rode jam, donkere pruimen produceren een donkere jam. De smaak is echter hetzelfde.

    Ingrediënten
    Porties: 20 

    • 1,5 kg verse pruimen - stevig, licht onrijp
    • 1,5 kg suiker - gewone kristalsuiker is goed
    • 1 eetlepel citroensap
    • klontje boter
    • 100 ml water

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Was de pruimen, verwijder de steeltjes. Snijd ze door de helft, draai open en verwijder de pit.
    2. Doe het fruit, citroensap en water in een grote, diepe pan met zware bodem en breng aan de kook onder voortdurend roeren.
    3. Zet het vuur lager en laat sudderen tot de vruchten goed zacht zijn. Dit duurt ongeveer 40 minuten.
    4. Zodra het fruit zacht is, laat je het op laag vuur staan en voeg je de suiker toe. Roer goed totdat het is opgelost.
    5. Zodra de suiker is opgelost, voeg je de boter toe (om te voorkomen dat het gaat schuimen), zet het vuur hoger en onder voortdurend roeren breng je het mengsel snel aan de kook.
    6. Blijf roeren op hoog vuur tot het stevig gaat worden, Als je geen jam thermometer hebt, is dit duidelijk wanneer het mengsel stevig begint te worden aan de zijkanten van de pan en / of stevig is als je het van een houten lepel laat vallen.
    7. Haal van het vuur. Test de jam door een theelepeltje op een koud bord of schotel te laten vallen. Laat een paar minuten afkoelen, test met je vinger, de jam moet gaan rimpelen, als hij nog vloeibaar is, is het juiste punt nog niet bereikt. Breng het dan weer aan de kook en test opnieuw.
    8. Zodra jam het juiste punt heeft bereikt, haal je hem van het vuur en giet je hem voorzichtig in schone, gesteriliseerde, verwarmde potten. Controleer of er luchtbellen inzitten - prik er met een spies in om ze te verwijderen. Dek af en label ze, terwijl de potten nog warm zijn. Laat volledig afkoelen. Eet smakelijk!

    Potten steriliseren

    Bekijk ons artikel mét video voor het steriliseren van potten.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    1

    Ik had 750 gr appels en heb daar 400 gr suiker aan toegevoegd, dit was nog erg zoet. De volgende ronde maar 100 gr suiker toegevoegd en dit gaf een zoet/zure smaak maar wel erg lekker. - 13 sep 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren