Feijoada (complete Braziliaanse maaltijd)

    Feijoada (complete Braziliaanse maaltijd)

    6keer bewaard
    4uur


    16 personen hebben dit gemaakt

    In dit recept leer je het vlees, bonen, kool en geroosterd maniokmeel (farofa) te maken, waarmee je een volledige Braziliaanse feijoada kan maken.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • Feijoada
    • 250 gr gezouten varkensvlees spare ribs
    • 200 gr gezouten varkensstaart
    • 200 gr gezouten varkenspootjes
    • 200 gr gezouten varkensoor
    • 250 gr gezouten varkensschouder
    • 350 gr gezouten rundvlees (of gebruik beef jerky of corned beef)
    • 200 gr runderborst
    • 250 gr gezouten of gerookte rundertong
    • 200 gr verse worstjes, zonder vel
    • 200 gr rookworst (varkensvlees)
    • bonen
    • 250 gr zwarte bonen
    • 1 sinaasappel, geschild en in 4 stukken gesneden
    • 200 gr spek, in blokjes gesneden
    • 400 gr reuzel
    • 1 bosje verse koriander
    • 1 bosje lente-uitjes
    • 5 laurierbladeren
    • 4 eetlepels cachaça (rum)
    • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 1 middelgrote ui, gesnipperd
    • Kool
    • 4 eetlepels olijfolie
    • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 150 gr fijngesneden kool
    • zout naar smaak
    • Farofa
    • 8 eetlepels olijfolie
    • 1 ui, gesnipperd
    • 3 teentjes knoflook
    • 200 gr rauwe cassave (maniok) meel
    • zout naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 3uur  ›  Klaar in:4uur 

    1. Week een dag van tevoren het gezouten vlees in water. Laat in de koelkast staan en vervang het water om de drie uur.
    2. Doe de bonen en alle vlees (behalve het spek), koriander en lenteuien bij elkaar geknoopt, laurierblaadjes, cachaça en de sinaasappel in een grote pan. Bedek met water en breng aan de kook.
    3. Als het suddert, zullen de verschillende stukken vlees niet tegelijk gaar zijn. Om te controleren of ze gaar zijn, prik je er met een vork in, als het zacht en gaar is, haal je het uit de pan en snijd je het in kleinere stukken. Bewaar al het vlees, terwijl je de bonnen verder laat koken.
    4. Als de bonen helemaal gaar zijn, haal er dan twee soeplepels vol uit en pureer met een vork. Giet de helft van de gepureerde bonen in de pan om de bouillon dikker te maken. Bewaar de andere helft.
    5. Verhit de reuzel in een koekenpan en bak het spek hierin. Haal uit de pan en bak de knoflook en ui in hetzelfde vet.
    6. Voeg het andere deel van de gepureerde bonen toe, roer goed en giet het in de pan met bonen.
    7. Om de kool te maken, verhit je de olie in een koekenpan en bak je de knoflook. Bak de kool snel, roer vaak. Breng op smaak met zout.
    8. Om de farofa te maken gebruik je dezelfde pan die je hebt gebruikt voor het spek. Verhit de olie en bak de knoflook en de ui tot ze zacht zijn. Voeg langzaam en gelijkmatig het maniokmeel toe, onder voortdurend roeren, totdat het goudbruin is en gaar.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    BarbaraBischop
    0

    alsof ik weer thuis ben - 14 jun 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren