Risotto van parelgort met zoete aardappel, in port geglazuurde ui en geroosterde walnoten

    Risotto van parelgort met zoete aardappel, in port geglazuurde ui en geroosterde walnoten

    2keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    Oké, dit is misschien niet een typische risotto, maar het is ook niet echt een pilaf. Wat het ook is, dit gerecht is een veganistisch hoogstandje. Ik ben niet veganistisch, maar dit is echt een mooie combinatie van winterse smaken die ook zonder de toevoeging van kaas, boter of vlees heerlijk is.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 3 zoete aardappelen, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden
    • 1 eetlepel olijfolie
    • 1 mespuntje zout
    • 200 gr parelgort
    • 500 ml groentebouillon
    • 70 gr gehakte walnoten
    • 1/2 eetlepel olijfolie
    • 2 grote rode uien, gesneden in plakjes van 6 mm
    • 1 mespuntje zout
    • 75 ml port
    • 1 eetlepel olijfolie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verwarm de oven voor op 200°C.
    2. Rooster de zoete aardappel: Roer de in blokjes gesneden zoete aardappel door 1 eetlepel olijfolie en een beetje zout. Verdeel over een bakplaat en rooster gedurende 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven, draai een keer om. De aardappelen moeten zacht en bruin zijn.
    3. Kook de gort: Verwarm de groentebouillon op een hoog vuur in een grote pan met de parelgort. Breng aan de kook, dek af, en zet het vuur lager op medium. Laat 30 minuten sudderen, roer af en toe, tot het gaar is. Voeg meer vloeistof toe als alles is opgenomen, maar de gort nog niet de gewenste gaarheid heeft.
    4. Rooster de walnoten: In een droge koekenpan op matig vuur, rooster je de gehakte walnoten tot ze lichtbruin zijn. Zet ze opzij.
    5. Karameliseer de uien: Verhit een 1/2 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden uien en een snufje zout toe. Roer slechts af en toe. Voeg steeds een theelepel water toe als dat nodig is om de gekarameliseerde stukjes van de bodem van de pan los te maken. Herhaal dit proces tot de uien zacht en gekarameliseerd zijn, ongeveer 20 minuten. Tijdens de laatste 5 minuten van het karameliseren, voeg je port toe in plaats van water, en laat de port volledig verdampen.
    6. Samenstelling: Zodra de gort zacht is, voeg je de geroosterde zoete aardappel toe en meng. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en roer, zorg ervoor dat je de zoete aardappels niet breekt.
    7. Schep het gortmengsel op borden, en schep de gekarameliseerde ui en geroosterde walnoten er bovenop. Serveer en eet smakelijk!

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren