Kedgeree van gebakken zalm

    Kedgeree van gebakken zalm

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur


    Maak dit als eerste!

    Dit recept voor kedgeree met zalm komt van mijn schoonmoeder en is een favoriet gerecht van mijn man. Het recept hieronder is een kleine variant op het oorspronkelijke familierecept dat ik kreeg, want ik kon het niet laten om er mijn eigen draai aan te geven.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 185 gr basmatirijst
    • 2 theelepels zout
    • 1 eetlepel olijfolie + extra om te bakken
    • sap en schil van 1 citroen
    • 4 eetlepels water
    • 400 gr verse zalm zonder vel
    • 1 grote rode paprika, gesneden
    • 200 gr suikermaïs (vers of uit blik)
    • 1 grote ui, gesnipperd
    • 15 gr peterselie, fijngehakt
    • 1 eetlepel kerriepoeder
    • 1 theelepel cayenne peper
    • 1 theelepel kurkuma
    • 3 middelgrote eieren
    • 100 ml room
    • 150 gr geraspte mozzarella kaas

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verwarm de oven voor op 180°C. Je hebt ook een medium ovenschotel (30 x 20 cm), een middelgrote koekenpan, een kleine steelpan met deksel en een grote steelpan nodig. De volgende drie stappen moeten worden gedaan op ongeveer hetzelfde moment, anders zal dit aanzienlijk de kooktijd verlengen.
    2. Breng 185 gr rijst en 1,5 liter water aan de kook in een grote pan. Voeg 2 theelepels zout toe en laat het water in de pan zachtjes koken. Kook de rijst tot ze zacht is, maar niet plakkerig (meestal 10-15 minuten). Kook de rijst niet te kort want dan wordt de kedgeree droog. Laat de rijst uitlekken en doe dan terug in de pan.
    3. Meng 1 eetlepel olie, sap van 1 citroen en 4 eetlepels water in een kleine pan op laag vuur. Wanneer het begint te koken voeg je de zalm toe en leg je de deksel op de pan en het vuur op de laagste stand. Laat de vis pocheren gedurende 10-20 minuten (afhankelijk van de dikte van de zalm), draai slechts een keer tijdens het koken (ongeveer halverwege) of totdat e zalm makkelijk met een vork loslaat. Laat de vis uitlekken en afkoelen.
    4. Verhit een kleine hoeveelheid olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak totdat deze zacht begint te worden, voeg dan de paprika en suikermaïs toe. Wanneer deze zacht zijn, voeg je een beetje extra olie toe en bestrooi je het met de kerriepoeder, peper, kurkuma en geraspte citroenschil. Roer om alles te combineren. Verwarm tot het geurig is en haal van het vuur. Roer de peterselie erdoor en laat ze afkoelen.
    5. Klop de eieren met de room tot het dik en luchtig is, roer dan snel door het afgekoelde mengsel in de pan tot het goed gecombineerd is. Roer dit door de uitgelekte rijst in de grote pan.
    6. Maak de zalm vlokkerig. Verwijder eventuele graten (als die er zijn). Roer de zalm en de helft van de kaas door het rijstmengsel in de grote pan tot het goed gecombineerd is. Roer niet te hard en te lang, want dit zal de zalm te veel breken.
    7. Verspreid de kedgeree in de ovenschaal en bestrooi de bovenkant met de overgebleven geraspte kaas. Bak 20 minuten in de oven totdat hij goed verwarmd is en de kaas goudbruin is. Eet smakelijk!

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren