Eigengemaakte yoghurt

  (40)
  6 uur 20 minuten

  Een eenvoudig recept voor de doe-het-zelvers om thuis heerlijke romige yoghurt te maken. Het smaakt geweldig! De yoghurt is veel lekkerder én goedkoper dan yoghurt uit de winkel. Als u het recept leest, vindt u het misschien te omslachtig, maar het komt er op neer de yoghurt in warm water te laten staan en af en toe de temperatuur te controleren. Eigenlijk gaat het vanzelf, net als rijzend brood! Meestal doe ik wat kleine klusjes in huis. Laat u niet afschrikken, het is echt behoorlijk eenvoudig!


  58 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 5 

  • 1 liter halfvolle melk
  • 4 eetlepels droge melkpoeder
  • 3 eetlepels natuurlijke yoghurt met actieve culturen

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 6uur  ›  Klaar in:6uur20min 

  1. Een grote pan met 5 steriele potten van 250 gr op het fornuis zetten. Zet de potten tot aan de rand in het water. Een lage vlam gebruiken waarmee 4-6 uur een constante temperatuur tussen 43-46°C gehandhaafd kan worden. De temperatuur zo nu en dan controleren met een suiker- of vleesthermometer.
  2. Intussen de melkpoeder in een grote pan op een middelhoog vuur al roerend in de melk oplossen. Breng de melk net tot stomen (de thermometer moet 82°C aangeven). Van het vuur halen en de pan met de bodem in een kom ijskoud water zetten. Tot 45°C laten afkoelen.
  3. Als de yoghurt op temperatuur is van het vuur halen en goed vermengen met 250 ml melk. Schenk en schraap dit mengsel in de pan met melk.
  4. Het melkmengsel tot 1 cm onder de rand in de warme glazen potten schenken. In het warme waterbad zetten (de niveau's van het water in de pan en de yoghurt in de potten moet hetzelfde zijn). Laat de yoghurt gedurende 4-6 uur in open potten bij een temperatuur tussen 43-46°C staan. Gedurende die tijd de temperatuur controleren, maar niet in de yoghurt roeren of prikken, hoe groot de verleiding ook is! Roeren of een vinger erin steken kan de yoghurt namelijk waterig maken.
  5. Als de tijd bijna om is kunt u de yoghurt controleren door voorzichtig op de bovenlaag te drukken of de pot om te keren om te zien of de yoghurt stevig is. Het proces is beëindigd als de yoghurt stevig is en een dun laagje geelachtige vloeistof heeft. De potten uit het water halen en afdrogen. Luchtdicht afsluiten met schone deksels en ringen. De yoghurt is in principe 1-2 weken in de koelkast houdbaar.
  6. Zorg dat u een beetje bewaart als opzet voor de volgende keer dat u yoghurt maakt. Na verloop van tijd verliest zelfgemaakte yoghurt aan kracht om nieuwe yoghurt te maken (zoals met een kopie van een kopie van een kopie), dus elke 4e of 5e keer dat u yoghurt maakt kunt u beter gekochte yoghurt gebruiken. Let op dat er 'actieve yoghurtculturen' op het pak staat. Succes!

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (40)