Pierogi (Poolse dumplings)

    Pierogi (Poolse dumplings)

    10keer bewaard
    1uur40min


    25 personen hebben dit gemaakt

    Traditionele Poolse pierogi, zoals mijn Poolse oma zou maken! Deze dumplings (of knoedels) zijn, naast aardappel, gevuld met kaas en champignons.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 80 pierogi

    • 600 gr Poolse witte kaas of roomkaas
    • 7 aardappels, geschild en gekookt
    • 50 ml plantaardige olie
    • 300 gr champignons, geschild en gehakt
    • 3 uien, gehakt
    • 1 eetlepel zure room
    • zout en peper naar smaak
    • 1 kilo bloem
    • 2 eieren
    • 500 ml warm water
    • 80 gr boter
    • 3 liter water

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur40min 

    1. Maal de kaas in een (gehakt)molen of in een keukenmachine. Maal daarna apart ook de aardappels fijn. Zet apart.
    2. Verhit de olie in een grote koekenpan en voeg de champignons en ui toe. Bak tot ze zacht zijn, in ongeveer 15 minuten.
    3. Meng de kaas, aardappel, champignon-ui mengsel, zure room, zout en peper in een grote kom. Meng goed door en zet apart.
    4. Om het deeg voor de pierogi te maken: leg alle bloem op een schoon werkoppervlak en maak een kuiltje in het midden. breek twee eieren in het kuiltje. Voeg de boter toe en een beetje van het warme water. Mix met je handen, voeg geleidelijk steeds meer warm water. Kneed het deeg goed door, voeg eventueel meer bloem toe als het aan het werkoppervlak kleeft. Het deeg moet zacht en soepel zijn.
    5. Snij een kwart van het deeg. Bestrooi je werkoppervlak met bloem en rol het deeg uit tot 3mm dikte. gebruik een deegsteker of drinkglas om cirkels uit het deeg te steken, bewaar het resterende deeg voor de volgende ronde.
    6. Schep een lepel vol van het mengsel op het midden van een deegcirkel. Vouw de cirkel over de vulling heen dubbel en druk de randjes samen zodat het goed dicht zit. Herhaal met resterende deeg en vulling.
    7. breng 3 liter water in een grote pan aan de kook. Voeg 20 van de pierogi's tegelijk toe aan de pan en kook ze 10-15 minuten, tot ze boven komen drijven. Schep de pierogi in een vergiet om uit te lekken. Herhaal met de resterende pierogi.
    8. Serveer de pierogi op een schaal en garneer met gebakken uitjes en peterselie, indien gewenst.

    Serveertip

    Je kunt pierogi met gebakken ui en peterselie serveren, of met zure room, gesmolten boter of stukjes uitgebakken spek.

    Video

    Chocolade cheesecake zonder bakken
    Chocolade cheesecake zonder bakken

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    Jeunstef
    van
    1

    Lekker recept deze dumplings.Maakte mijn vader vroeger ook vaker, maar iets anders van samenstelling. Ingrediënten: Tarwemeel 500 tot 1000 gram 1 ei Zout Zuur-kool stamppot of andere vulling zoals gekruid gehakt met aardappelen of aardappel-puree met witte kaas. Maak nu het deeg en meng de bloem met ei, zout en water. Het deeg op een licht bebloemd opper-vlak stevig en glad kneden. Neem een stuk deeg en rol dit met de deeg-rol plat tot ongeveer 2 mm. Dikte. Met een glas of kommetje rondjes uitsteken plus-minus 10 tot 15 cm. Een lepel vulling in het midden van elk rondje leggen. Dichtvouwen en met een vork dichtdrukken. Of een speciale deeg-klem gebruiken. Goed controleren of ze dicht zijn. Zet een grote ketel water op licht gezouten en breng aan de kook, Leg hier de piroshki's in ongeveer 5 stuks en wacht totdat ze boven komen drijven. Leg ze naast elkaar neer (niet stapelen wegens plakken). Voor een nog lekkerder resultaat bak ze aansluitend in de koekenpan met wat boter of margarine goudbruin. De gekookte piroshki's kunnen ook ingevroren worden voor later. In plaats van koken kunnen ze ook direct in ruim zonnebloem-olie gebakken worden. Maak een heldere jus van spek en of gesmolten boter – margarine. Doe de jus over de piroshki's. Serveer met een groene sla of – en koude rode bietjes met ui, en appelmoes of appelkompot. Bij een vulling van aardappel-puree en kaas kan ook stoof-vlees in plaats van jus gebruikt worden. Smakelijk eten. (Smacznego) - 28 jan 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren