Volkoren challah met honing

    Volkoren challah met honing

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur15min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Challah is een mooi en lekker traditioneel brood geserveerd tijdens het diner op vrijdag, de Sjabbat. Het wordt gemaakt met een toevoeging van volkorenmeel en honing. Dit is eenvoudig te maken en een goed recept voor de beginnende broodbakker.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 3 broden

    • 2 theelepels droge gist
    • 500 ml heet water (45°C)
    • 135 gr tarwebloem
    • 80 ml plantaardige olie
    • 80 ml honing, of naar smaak
    • 3 eieren
    • 2 theelepels zout
    • 275 gr tarwebloem, of meer indien nodig
    • 360 gr volkorenmeel, of meer indien nodig
    • 1 ei
    • 1 theelepel water
    • 35 gr sesamzaadjes

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. In een grote kom, meng gist en warm water en 135 gr bloem tot een dun mengsel, en laat het staan tot er schuimige belletjes vormen, ongeveer 10 minuten. Voeg olie, honing, 3 eieren en zout toe en meng goed. Meng de resterende tarwebloem en het volkorenmeel er afwisselend doorheen, ongeveer 100 gr per keer, tot het deeg stevig is en je er geen meel meer doorheen kan kneden.
    2. Leg het deeg op een bebloemd oppervlak, en kneed tot een glad en elastisch deeg, ongeveer 10 minuten, voeg meer bloem toe indien nodig. Het deeg moet iets plakkerig zijn. Vorm een ​​bal. Doe wat olie in een kom en leg het deeg erin, draai de bal in de kom, zodat het deeg bedekt is met olie. Dek de kom af met een plastic zak, en laat het rijzen op een warme en tochtvrije plek, tot het verdubbeld is in volume, ongeveer 1 tot 2 uur.
    3. Druk het deeg in en kneed het een paar keer door om luchtbubbels te verwijderen en snij het vervolgens in drie gelijke stukken. Snijd het eerste stuk in 3 gelijke delen. Bewaar de rest van het deeg onder een doek zodat het niet uitdroogt, terwijl je een vlecht maakt van het eerste deel.
    4. Werk op een bebloemd oppervlak en rol de drie kleine delen deeg uit tot kabels ter dikte van je duim en ongeveer 30 cm lang. de kabels moeten wat dikker zijn in het midden en dunner aan de uiteinden. Druk de drie kabels aan de bovenkant samen en vlecht ze dan. Druk de uiteinden weer samen. Herhaal dit voor de andere twee delen deeg, leg ze dan op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat ze rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld, in 45 minuten tot een uur.
    5. Verwarm de oven voor op 180°C. Klop 1 ei met een theelepel water in een kom, en bestrijk de broden met dit mengsel. Bestrooi met sesamzaadjes.
    6. Bak de broden ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is en de broden hol klinken als je er op klopt. Laat afkoelen op een rooster voor het aansnijden.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren