Aardappelpuree maken

Artikel van: allrecipes  |  Foto van: cc
Aardappelpuree maken
1 van 2
<
>
Er zijn veel manieren en verschillende materialen waarmee u aardappelpuree kunt maken; de ouderwetse stamper, een pureeknijper of zelfs met een vork of de bodem van een simpele glazen pot.
Kruimige aardappels
De methode die we hier laten zien is slechts een voorbeeld. Het zal u niet verbazen dat aardappelpuree met veel boter en room vaak het lekkerst is, dus ook wij gebruiken in dit voorbeeld boter en room! Onthoud wel dat u zo veel of weinig boter en room gebruikt als uw voorkeur of dieet toestaat. Melk en boter werkt ook erg goed.

1
We gebruiken een mix van kruimige (b.v. Bintje, Santé, Gloria) en zeer kruimige aardappels (Doré, Eigenheimer,Irene), omdat de aardappelpuree daar een lichte structuur van krijgt. Kruimige aardappels bevatten veel zetmeel, en zijn daardoor uitermate geschikt voor puree (aardappels met een hoog vochtgehalte, ook wel vastkokende aardappels genoemd, zijn meer geschikt voor bakken of in aardappelsalades, omdat ze beter vorm houden.

We hebben 6 aardappels gebruikt, 240 ml dikke room, 120 ml gezouten boter en zout naar smaak.
2
De aardappels schillen en eventuele oogjes met de punt van het mes verwijderen. Schil en oogjes bevatten extra voedingsstoffen, maar zijn lastig te pureren. U kunt ze weggooien. Voor wat extra structuur kunt u een deel van de aardappels ongeschild laten, ongeveer de helft.
3
Zet de aardappels in een kom onder koud water zodat ze niet bruin worden als u ze in stukjes snijdt.
4
Snijd de aardappels in gelijke stukken van 2-3 cm zodat ze gelijkmatig garen.
5
Gebruik een pan die groot genoeg is om alle aardappels ruim onder water te zetten. Eventueel zout toevoegen, het deksel op de pan leggen en de pan op een hoog vuur aan de kook brengen. Daarna het vuur laag zetten en zachtjes laten borrelen.
6
Laat de aardappels in ongeveer 15-20 minuten gaar koken. De aardappels zijn gaar als u er zonder weerstand een mespunt in kunt prikken. Als de aardappel aan het mes blijft zitten, is deze nog niet gaar. Als ze gaar zijn van het vuur halen en direct afgieten.
7
Vang het kookvocht op als u dit wilt in plaats van boter of room wilt gebruiken, of als u een groentebouillon of zuurdesembrood wilt maken.
8
Laat de aardappels eventjes in de vergiet liggen zodat ze kunnen uitdampen en het vocht uit de vergiet druipt. Intussen in een steelpannetje op laag vuur boter en room verhitten. (U kunt ook de magnetron gebruiken).
9
Voor het pureren gebruiken we een pureeknijper. Dit is samen met een stamper waarschijnlijk de beste manier om aardappels te pureren, omdat u nooit teveel kunt mixen, wat een plakkerige structuur kan geven. Ook andere instrumenten zijn overigens geschikt, maar soms is het eindresultaat niet altijd glad en luchtig.
10
Een pureeknijper geeft een gladde, klontvrije puree, omdat de aardappels door kleine gaatjes tot een soort rijstkorrels worden geperst.

Het grootste nadeel van elektrische apparatuur is dat ze zo goed mixen, dat zetmeelmoleculen uiteen vallen. Als u een staafmixer of keukenmachine gebruikt, mix dan voldoende om de klontjes eruit te pureren, maar stop voordat een plakkerige, rubberachtige puree ontstaat.
11
Als de aardappels eenmaal door de knijper zijn gedrukt schenkt u de helft van de hete room door en over de bodem om alle restjes aardappel mee te nemen. Maak de onderkant schoon en voeg de resterende stukjes aardappel toe aan de kom met gepureerde aardappels. Roer er voorzichtig de resterende room en boter door.
12
Nu kunt u de puree proeven en eventueel de smaak aanpassen. Test de structuur ook; is de puree te dik, voeg dan extra room toe. U kunt nu ook kruiden en specerijen toevoegen. Bieslook, peterselie, Parmezaanse kaas, stukjes uitgebakken bacon, geroosterde knoflook, versnipperde lente-ui, of roomprei zijn allemaal heerlijk in puree.
13
Om het vetgehalte te verlagen, kunt u in plaats van boter een vetarme zure room gebruiken en melk of bouillon in plaats van room. Op de website vindt u verschillende recepten voor een heerlijke aardappelpuree.
Artikel verzorgd door:
Allrecipes

Beoordelingen

›› Meer beoordelingen (1)
Deel je mening. Voeg een beoordeling of opmerking toe. Klik op emoticons om toe te voegen.

Hoe beoordeel je het in totaal?

Niet zo goed Uitstekend
Hoe moeilijk was de bereiding?

Geschiedenis

Recent bekeken


Recent gezocht


Gerelateerde recepten