Kalkoen braden

Artikel van: allrecipes  |  Foto van: Dianne
Kalkoen braden
1 van 1
<
>
Wil je weten hoe je het beste een hele kalkoen kan braden? Wij geven je tips voor de perfect gebraden kalkoen voor een kerstdiner of andere gelegenheid. Belangrijke benodigdheden voor het braden van kalkoen zijn een braadslee + rooster, vleesthermometer, aluminiumfolie en keukentouw.

Hoe braad je een kalkoen

Verwijder eerst de ingewanden van de kalkoen (and bewaar eventueel voor jus en vulling). Spoel vervolgens de kalkoen van binnen en buiten af en dep droog met keukenpapier en volg dan deze stappen:

  • Als je de kalkoen wilt vullen, stop het dan niet te vol, maar gebruik ongeveer 100 tot 175 gram vulling per 450 gram kalkoen.
  • Bestrijk het vel met gesmolten boter of olie. Druk de poten goed onder de kalkoen of bind het samen met keukentouw (alleen voor gevulde kalkoen).
  • Steek een vleesthermometer in het dikste deel van de kalkoen. De thermometer hoort naar de kalkoen te wijzen, maar niet het bot te raken.
  • Leg de kalkoen op een rooster in een braadslee in een voorverwarmde oven van 180 graden C / gasstand 4. Gebruik het schema hieronder om de bereidingstijd in te bepalen.
  • Braad de kalkoen tot het vel een lichtgouden kleur heeft en bedek de kalkoen dan losjes met een 'tent' van aluminiumfolie. Verwijder voor de laatste 45 minuten van bereiding het aluminiumfolie om het vel te laten bruinen. Je hoeft de kalkoen niet te bedruipen (met vleessap), maar het helpt wel bij het egaal bruinen.


Kalkoen tip
Kalkoen wordt het beste gebraden en gaar als er hete lucht kan circuleren boven en onder de kalkoen. Het is dus belangrijk om de kip op een rooster in een braadslee te zetten. Het vet kan zo in de braadslee druppelen en het rek laat de lucht circuleren en zorgt ervoor dat de kalkoen niet in het braadvet ligt.
Bereidingstijd van kalkoen

Gewicht van kalkoen

Braadtijd
(ongevuld)

Braadtijd
(gevuld)

4,5-8kg

3-3,5 uur

3,75-4,5 uur

7-10kg

3,5-4 uur

4,5-5 uur

10-11kg

4-4,5 uur

5-5,5 uur

11-13kg

4,5-5 uur

5,5-6,25 uurWanneer is de kalkoen gaar?

De enige betrouwbare test om te controleren of de kalkoen gaar is, is de temperatuur van het vlees, niet de kleur van het vel. De kalkoen is gaar als het dijenvlees (het dikste deel) een interne temperatuur heeft bereikt van 74 graden C.

Als je kalkoen gevuld is, is het belangrijk om ook de temperatuur van de vulling te controleren. De vulling hoort ook een interne temperatuur van 74 graden C te hebben. Kijk hier voor meer veelgestelde vragen over kalkoen.

De perfecte afwerking

Als de kalkoen klaar is, haal deze dan uit de oven en laat 20 minuten staan alvorens aan te snijden. Door het rusten op kamertemperatuur hebben de sappen zich weer verspreid in de kalkoen en is het vlees beter te snijden (het vocht blijft in het vlees in plaats van op je werkoppervlak).

Leg de kalkoen op een snijplank en gebruik het braadvet in de braadslee om een jus van te maken. Gebruik een scherp mes om de kalkoen te snijden en serveer het vlees op een verwarmde schaal.

Heerlijke kalkoenrecepten

Voor heerlijke en niet te mislukken recepten voor gebraden kalkoen bekijk je onze receptencollectie voor kalkoen uit de oven. Of bekijk al onze recepten voor kalkoen!
Artikel verzorgd door:
Allrecipes

Beoordelingen

›› Meer beoordelingen (1)
  • lekker hoor kalkoen met kerst in de oven heerlijk betsie en fam
    Geplaatst: 25 dec 2012 Makkelijk

Geschiedenis

Recent bekeken


Recent gezocht


Gerelateerde recepten

User's IP: 54.158.219.248