Kalkoen snijden

Artikel van: allrecipes  |  Foto van: allrecipes
Kalkoen snijden
1 van 9
<
>
Je hebt je best gedaan om een prachtige gebraden kalkoen te maken voor het kerstdiner; met deze stap-voor-stap techniek krijg je ook het aansnijden van de kalkoen onder de knie!

1 Kalkoen snijden stap foto 1
Allereerst, voel je niet verplicht de kalkoen aan tafel aan te snijden. Ook al is het een mooi gezicht om een hele kalkoen op tafel te hebben staan, het is geen probleem om de kalkoen al in de keuken aan te snijden en op een serveerschaal te presenteren. Vooral als je dit nog nooit eerder hebt gedaan.

Benodigdheden

Gebruik een fileermes of een koksmes. Hoe langer het mes, hoe beter het werkt, want een lange snijdende beweging geeft mooiere plakken.
Tip
Laat de kalkoen minstens 25 minuten rusten alvorens aan te snijden: zo kunnen de sappen zich weer verdelen door het vlees, waardoor de kalkoen malser smaakt. (En je kunt het zo ook beter snijden.)
2 Kalkoen snijden stap foto 2
Verwijder de poten en dijen. Trek de poten los en snij met een mes het bot door om het te verwijderen van de kalkoen. Leg ze apart om later te snijden.
3 Kalkoen snijden stap foto 3
Verwijder de vleugels op de zelfde manier om zo de borst helemaal vrij te hebben om te snijden. De vleugels hebben meestal niet veel vlees, maar je kunt ze in z'n geheel op de serveerschaal leggen of ze bewaren om er bouillon van te maken.
4 Kalkoen snijden stap foto 4
Leg de kalkoen op de rug, borstzijde naar boven. Begin met een lange horizontale insnede aan de onderkant van de borst. Je voelt misschien waar het vlees eindigt en het bot begint - snij zo dicht mogelijk tegen dat gebied aan.
5 Kalkoen snijden stap foto 5
Snij dan plakken van de borst van boven naar beneden, iets onder een hoek, zodat je bij het karkas langs snijdt. De horizontale snee is een handig eindpunt. Leg de plakken kalkoen op een voorverwarmde serveerschaal.
6 Kalkoen snijden stap foto 6
Om de poten te snijden, hou je deze aan een kant vast, en snij je er een stuk vanaf. Draai nu de poot op de platte snijkant en snij er weer vlees af. Snij elke kant af, door de poot steeds een kwartslag te draaien tot al het vlees afgesneden is.
7 Kalkoen snijden stap foto 7
Leg het dijvlees op de snijplank en snijd parallel aan het bot plakken vlees af. Snij dit in even grote repen.
8 Kalkoen snijden stap foto 8
Leg de rest van het kalkoenvlees op de serveerschaal en dien op.
9
Meer bronnen
Bekijk onze collectie kalkoenrecepten en lees onze artikelen voor het braden van kalkoen, veelgestelde vragen over kalkoenen ideeën voor het kerstmenu voor meer tips en recepten.

Artikel verzorgd door:
Allrecipes

Beoordelingen

Deel je mening. Voeg een beoordeling of opmerking toe. Klik op emoticons om toe te voegen.

Hoe beoordeel je het in totaal?

Niet zo goed Uitstekend
Hoe moeilijk was de bereiding?

Geschiedenis

Recent bekeken


Recent gezocht


Gerelateerde recepten