Zelfgemaakte pesto

Artikel van: allrecipes  |  Foto van: allrecipes
Zelfgemaakte pesto
1 van 2
<
>
Pesto is een aromatische kruidenpasta, traditioneel gemaakt van verse basilicum, knoflook, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en olijfolie.

Pasta houdt van pesto
Pesto heeft zijn oorsprong in Ligurië, Italië, waar mensen het sinds honderden jaren al maken met de groene basilicum die overal in het wild groeit op de heuvels. Tegenwoordig kunnen smaakvolle, geurige varianten van pesto worden gemaakt met andere kruiden zoals koriander of munt.
  • Pesto wordt het meest gebruikt als pastasaus. Omdat het een zeer geconcentreerde smaak heeft kunt u het beste een kop van het kookvocht bewaren als u de pasta afgiet.
  • Doe de uitgelekte pasta terug in de hete pan, voeg ongeveer een eetlepel van de pesto toe en voeg vervolgens beetje bij beetje net zoveel van het kookvocht toe totdat de saus de gewenste consistentie heeft.
  • Het zetmeel in het water zal ervoor zorgen dat de saus dikker wordt en dat de penne of linguini (of welke paste u ook maar gebruikt) gelijkmatig met de saus bedekt wordt.
  • Serveer de pasta zo of voeg er nog wat fijngehakte verse tomaten, verse basilicum en geroosterde pijnboompitten aan toe.
  • U kunt de pasta gevulder maken door er gebakken groenten of stukjes gekookte kip of ham aan toe te voegen.


Pesto tips
  • Verse basilicum is zeer delicaat en zal snel bruin verkleuren als het te heet is of als het te lang aan de lucht wordt blootgesteld. Veel koks gebruiken verse spinazie en basilicum in hun pesto om zo de mooie groene kleur te bewaren.
  • Als je de pesto toevoegt aan pasta, aardappelen of risotto, roer het er dan op het laatste moment pas door, net voordat u het opdient.
  • U kunt pesto ongeveer 1 week in een pot of een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaren en ongeveer 6 maanden in de vriezer.
  • Houd het fris en groen door over de bovenlaag een dun laagje olijfolie te gieten of leg een velletje plastic folie direct op de bovenlaag. Dit voorkomt oxideren of bruin worden. (Als je pesto toch verkleurt dan zal het nog steeds prima smaken. Gooi het alleen weg als het niet goed luchtdicht is bewaard).
  • Een manier om pesto in hanteerbare hoeveelheden in te vriezen is door met behulp van een ijsblokjesbakje. Zodra de pestoblokjes zijn bevroren kunt u ze overhevelen in een diepvries plastic zak. (Gebruik hiervoor steeds hetzelfde ijsblokjesbakje – de pesto kan het bakje verkleuren en smaak afgeven aan het bakje). Ontdooi de ingevroren pesto in de koelkast of in de magnetron op middelhoog vermogen tot kamertemperatuur.


Serveersuggesties voor pesto
Hoewel pesto eenvoudig thuis te maken is en het frisser smaakt dan de gekochte soort, kunt u het ook vinden in de koel- of vriesafdeling van de supermarkt.
Probeer pesto:
  • Op een pizza in plaats van of in aanvulling op de rode tomatensaus
  • Toegevoegd aan een crèmesaus of Alfredosaus
  • Gemengd met mayonaise als een spread voor op een broodje of als sausje op een hamburger
  • Door de aardappelpuree geroerd
  • Door de risotto geroerd
  • Als een toefje op de soep
  • Smeer het op een crostini en garneer het met gehakte tomaten, gerookte zalm, geroosterde rode paprika's of geitenkaas
  • Roer het door een roerei of schep het op een omelet
  • In pastasalades, aardappelsalades, of saladedressings
  • Roer het door de roomkaas en smeer dit op een broodje

    Bekijk al onze recepten met pesto.

Artikel verzorgd door:
Allrecipes

  Beoordelingen

Deel je mening. Voeg een beoordeling of opmerking toe.Klik op emoticons om toe te voegen.

Hoe beoordeel je het in totaal?

Niet zo goed Uitstekend
Hoe moeilijk was de bereiding?

Geschiedenis

Recent bekeken


Recent gezocht


Gerelateerde recepten