Een koekhuis bouwen

Artikel van: allrecipes  |  Video van: allrecipes
Een origineel idee voor Sinterklaas en Kerst is het zelf maken van een koekhuis, of ook wel snoephuis. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je je eigen koekhuis maakt van speculaas of gemberkoek. Hans en Grietje zullen hun vingers hier bij aflikken!
Wat heb je nodig?
Om een koekhuis te bouwen, heb je het volgende nodig:

  • Recept voor gemberkoek of speculaas voor een koekhuis
  • Patroon voor de vier panelen voor het huis en de twee panelen voor het dak. Je kunt het patroon hier downloaden.
  • Deegroller
  • Bakplaten
  • Aluminiumfolie
  • Blikjes om als gewicht te dienen
  • Een stevige basis om het huis op te maken (een paar lagen dik karton, of een snijplank)
  • Glazuur
  • Spuitzakken en verschillende spuitmondjes
  • Tijd - Rome is niet in één dag gebouwd, en je koekhuis zal dat ook niet zijn! Maak je huis in stappen en verdeel het over een weekend.


1 Een koekhuis bouwen stap foto 1
Je kunt elk recept voor gemberkoek(mannetjes) gebruiken, of speculaas om een koekhuis te maken. Begin met het uitrollen van het gekoelde deeg.
Waarom gekoeld?
Gekoeld deeg is makkelijker om mee te werken als je het rolt en snijdt. Ook zakt het deeg niet in zodra je het in de oven legt.
2 Een koekhuis bouwen stap foto 2
Bekleed je bakplaten met bakpapier en leg het uitgerolde deeg erop. Leg je uitgeknipte patroon van het dak en de zijkanten van het huis op het deeg; gebruik de punt van een scherp mes om het patroon over te tekenen in het deeg. Verwijder het overtollige deeg en zet de bakplaten nog eens 15 minuten in de koelkast om af te koelen.
3 Een koekhuis bouwen stap foto 3
Haal het deeg uit de koelkast. Je kunt nu eventueel wat zuurtjes (snoepjes) fijnstampen en dit in de ruimtes voor het raam strooien. Dit zal bij het bakken smelten en zo een mooi glas-in-lood effect geven. Bak de koek 20-30 minuten tot het midden stevig is; laat de randen niet te donker worden. Laat ze volledig afkoelen op de bakplaat voordat je ze van het bakpapier afhaalt.
4 Een koekhuis bouwen stap foto 4
Zodra alle onderdelen van het koekhuis zijn gebakken en afgekoeld (je kunt dit een dag vantevoren doen), is het tijd om het huis op te bouwen. Vul een spuitzak met glazuur (zie het recept hiernaast). Spuit een dikke lijn glazuur op de onderkant van de eerste zijkant van het huis. Zet de wand dan rechtop op je bodem, met het glazuur naar onderen, 5 cm van de rand van je bodem. Houdt ongeveer 5 minuten vast om de glazuur stevig te laten worden; gebruik (volle) conservenblikjes uit je keukenkastje om de wand tegen te houden.
Wat kan ik gebruiken als bodem?
Een stevige bodem is erg belangrijk als je een poosje van je snoephuisje wilt genieten. Gebruik een zware houten snijplank of dubbele lagen dik karton. Bedek met aluminiumfolie om het decoreren makkelijker te maken.
5 Een koekhuis bouwen stap foto 5
Spuit een dikke lijn glazuur aan de voorste rand van de zijkant van het huis. Doe dit ook aan de zijkant van de rechtopstaande wand en zet ze in 90 graden tegen elkaar aan met de glazuurlagen tegen elkaar aan. Houdt 5 minuten vast, en zet er dan blikjes tegen aan zodat de wanden rechtop blijven staan. Spuit nog wat extra glazuur in de rand waar de twee wanden elkaar raken om extra te stabiliseren.
6 Een koekhuis bouwen stap foto 6
Voeg de derde wand toe op dezelfde manier; stabiliseer met extra glazuur, houd even vast en zet er dan blikjes tegenaan. Spuit glazuur langs de verticale naad en langs de bodem.
7 Een koekhuis bouwen stap foto 7
Spuit nog meer glazuur indien nodig, en zet de blikjes anders neer als dit nodig is om het huis te stabiliseren.
8 Een koekhuis bouwen stap foto 8
Voeg nu de laatste wand toe: spuit glazuur op de randen van de wand en op de bodem van de wand. Druk de wand tegen de andere drie wanden aan en houdt 5 minuten vast. Spuit voorzichtig ook aan de binnenkant glazuur in de naden om het huis steviger te maken. Gebruik de blikjes voor steun indien nodig. Laat nu 30-60 minuten staan om uit te harden voordat je het dak kan plaatsen.
9 Een koekhuis bouwen stap foto 9
Verwijder de blikjes die binnen in het huis staan voordat je het dak plaatst. Spuit wat glazuur op de rand van de dakpanelen en ook op de rand van de wanden waar het dak op zal rusten.
10 Een koekhuis bouwen stap foto 10
Druk het dakpanel (de randen ingesmeerd met glazuur) op de juiste plek op het huis.
11 Een koekhuis bouwen stap foto 11
Het dak zal een klein beetje 'overhangen' (ongeveer 1,5 cm). Houd het dakpaneel 5 minuten vast. Spuit dan nog wat glazuur langs de naden, ook aan de binnenkant. Herhaal dit met het tweede deel van het dak. Laat het huis nu minstens 6 uur, of een nacht, uitharden.
12 Een koekhuis bouwen stap foto 12
Als het huis in elkaar zit en het glazuur helemaal is uitgehard, kun je beginnen met versieren! Begin met het dak. Smeer glazuur over het gehele dak. Bedek met kleine koekjes of snoepjes als dakpannen, of gebruik alleen glazuur, zodat het lijkt of het dak besneeuwd is.
13 Een koekhuis bouwen stap foto 13
Gebruik een variatie aan snoepjes, chocola, dropveters, smarties etc, om het hele huis en de tuin te versieren, inclusief een pad naar de voordeur. Je kunt zelfs koekjes, cornflakes, pretzels en crackertjes gebruiken. Gebruik indien nodig glazuur als lijm om de snoepjes te bevestigen op het huis, of gebruik de glazuur als 'sneeuw'. Wees creatief, en je huis is gegarandeerd een succes bij kinderen!
Artikel verzorgd door:
Allrecipes

Beoordelingen

›› Meer beoordelingen (3)

Geschiedenis

Recent bekeken


Recent gezocht


Gerelateerde recepten