GRATIS LIDMAATSCHAP!

Bewaar je Favoriete recepten! Voeg labels, beoordelingen, recepten en meer toe. Gratis en gemakkelijk!

Verwante categorieën


Pompoen; de verschillende soorten

Artikel van: allrecipes  |  Foto van: allrecipes
Pompoen; de verschillende soorten
1 van 10
<
>
Pompoenen zijn er in vele maten, kleuren, groottes en smaken. Er komen steeds nieuwe pompoensoorten bij en daardoor is het belangrijk om te weten welke pompoensoort het beste bij jouw gerecht past.

Pompoenen hebben een hoge voedingswaarde en passen goed in een gezond dieet. Ze zitten boordevol vitamine C, kalium, bèta-caroteen, vezels en foliumzuur. Eet een pompoen niet rauw, want bij het koken, bakken of stomen komt de caretenoïde los, bijvoorbeeld in de vorm van bèta-caroteen.
Pompoen kopen
Pompoen groeien in de zomer en worden in de nazomer en de herfst geoogst. Door de harde schil kun je pompoenen lang bewaren. Ondanks dat het hoogseizoen voor pompoen rond oktober en november ligt, zijn ze soms nog tot in de lente verkijgbaar in de winkel.

Er zijn een paar tips die je kunt toepassen om de versheid van een pompoen te controleren als je er een koopt. Let erop dat de pompoen stevig en voor zijn grootte zwaar aanvoelt. De schil moet hard en dof zijn, zonder deuken, plekjes en schimmels. Een zachte schil is een indicator dat de pompoen nog niet rijp is of dat het vruchtvlees is gaan rotten.

Pompoen bewaren
Afhankelijk van de pompoensoort, kun je pompoenen tot wel zes maanden bewaren als deze op een donkere, goed-geventileerde plaats tussen de 10 tot 15°C worden bewaard. Bewaar pompoenen niet in direct zonlicht en ook niet in extreem koude of warme plaatsen. Leg een pompoen niet in de koelkast, tenzij deze al is aangesneden. Je kunt aangesneden pompoen wel nog vijf dagen in de koelkast bewaren als je de stukken pompoen in plasticfolie wikkelt. Het vruchtvlees van een pompoen kan ook in blokjes of in gepureerde vorm worden ingevroren.

Als je pompoen wilt inmaken, is het van belang dat je een zuurgraad toevoegt. Pompoen heeft deze zuurgraad niet van zichzelf en kan daarom niet veilig worden ingemaakt tenzij je ingediënten toevoegt die de zuurgraad verhogen. Bij het inmaken van jam en chutneys kun je wel pompoen toevoegen, omdat de suikers en het hoge zuurgehalte van fruit ervoor zorgen dat er veilig kan worden ingemaakt.

Flespompoen (butternut squash)
Pompoen; de verschillende soorten stap foto 2
De flespompoen (in de Verenigde Staten bekend als de butternut squash) is een variant van de muskaatpompoen-familie (Curcubita moschata). Deze pompoen is klein tot middelgroot in formaat en heeft een herkenbare fles- of peerachtige vorm. De flespompoen is crèmekleurig met een gladde, harde schil en heeft oranje vruchtvlees met vrij weinig pitjes. Het gewicht van een flespompoen schommelt rond de 1 á 2 kilo.

Het vruchtvlees van een flespompoen is zoet en boterachtig van smaak zonder vervelende draadjes en is daarom vaak eerste keus bij het maken van soep, gratin, brood, taart en andere toetjes met pompoen. De flespompoen kan worden gebakken in de oven of worden gestoomd, maar in de oven komt de zoete, boterachtige smaak van de flespompoen het meeste tot zijn recht en is daarom de favoriete bereidingswijze.

Door de speciale vorm en gladde schil produceert de flespompoen minder afval bij het bereiden dan andere pompoenen. De beste manier om een flespompoen te schillen is door een stukje van de onder- en bovenkant eraf te snijden, zodat de pompoen stevig op het aanrecht kan rusten. Snij de pompoen daarna door midden (in de lengte halveren) om vervolgens de pompoen te schillen. Verwijder daarna de zaadjes.

Klik hier voor alle recepten met pompoen.
Gewone pompoen
Pompoen; de verschillende soorten stap foto 4
De pompoenen van de Cucurbita pepo familie komen het meeste voor. Ze groeiden al volop in tuinen en landbouwvelden voordat andere pompoensoorten in de Nederlandse keuken werden geïntoduceerd. Deze pompoenen zijn rond of langwerpig en zijn aan de buitenkant oranje, lichtgeel of groen van kleur met geel-oranje vruchtvlees.

De gewone pompoen kan wel 45 kilo zwaar worden. Omdat het vruchtvlees van deze pompoen niet zo zoet en smaakvol is als andere pompoensoorten, kun je deze pompoen het beste gebruiken om in te maken, chutneys te maken, of in gerechten met veel kruiden en gember te verwerken.

Kabocha
Pompoen; de verschillende soorten stap foto 6
Kabocha (een variant van de Cucurbita maxima) is een kleine, groene, wit-gestreepte Japanse pompoensoort. De diameter van deze pompoen wordt maximaal 30 cm lang. Deze ronde, harde pompoen lijkt alsof deze aan de bovenkant is platgeslagen. Het oranje vruchtvlees heeft een zoete en romige pompoensmaak, die vaak wordt vergeleken met de smaak van gekookte kastanjes. Vanwege deze kastanje-smaak wordt deze pompoen ook wel Kuri Kabocha genoemd (Kuri is Japans voor kastanje). De zoete smaak van deze pompoen is erg lekker in toetjes, cakes en taarten.

Je kunt de Kabocha op verschillende manieren bereiden, zoals stomen, bakken en smoren. Afhankelijk van de grootte, kun je de Kabocha in zijn geheel bakken nadat je deze op bepaalde plekken hebt ingeprikt met een vork.
Oranje Hokkaido
Pompoen; de verschillende soorten stap foto 8
De Hokkaido (een variant van de Cucurbita maxima pompoen) is een klein Japans pompoentje met een fel oranje schil en donkeroranje vruchtvlees. Wat deze Hokkaido bijzonder maakt is zijn zeer zachte schil die je kunt opeten als de pompoen biologisch is geteeld. Omdat de Hokkaido op de Kabocha lijkt, wordt deze pompoen ook wel de Rode Kuri Kabocha genoemd.

De Hakkaido is niet alleen erg makkelijk klaar te maken doordat je niet hoeft te schillen, maar ook door zijn kleine formaat. De pompoen kan worden gestoomd, in zijn geheel worden gebakken of worden gesmoord. Je vindt de Hokkaido ook terug in pompoensoep.
Spaghettipompoen
Pompoen; de verschillende soorten stap foto 10
De spaghettipompoen is een kleine Japanse pompoen die als deze wordt gekookt in spaghetti-achtige draadjes uiteenvalt als je het vruchtvlees met een vork verwijderd. Deze langwerpige pompoen hoort bij de Cucurbita pepo pompoenfamilie en kan 20 tot 30 cm lang worden en zal ongeveer 1 tot 1,5 kilo wegen.

De spaghettipompoen is vooral populair vanwege zijn textuur. De gele spaghettidraden die na het koken uit de pompoen kunnen worden gehaald worden vaak gebruikt als een calorie-arm en glutenvrij alternatief voor pasta.
Pompoen; de verschillende soorten stap foto 11
Je kunt deze pompoen in zijn geheel bakken in de oven of koken in water. In beide gevallen moet de pompoen op enkele plaatsen met een vork worden ingeprikt, zodat de pompoen gelijkmatig gaar wordt. Als je de pompoen in de oven bakt, verwarm de oven dan voor op 190°C en bak totdat je de schil met je vinger kunt indrukken.

Nadat je de zaadjes en vezels hebt verwijderd, houd je ongeveer de helft van het oorspronkelijke gewicht van de pompoen over.

Probeer bijvoorbeeld dit recept voor spaghettipompoen met feta
Altijd de buitenkant wassen!
Het is aan te raden om een pompoen altijd met koud water te wassen voor het bereiden en aansnijden van een pompoen. Een mes kan namelijk viezigheid en bacteriën van de schil op het vruchtvlees overdragen.
Pompoen invriezen
Pompoen; de verschillende soorten stap foto 13
Je kunt pompoen op twee manieren invriezen: als ongekookte blokjes of in de vorm van puree (zie tips hieronder).

Om pompoen in blokjes in te vriezen, moet de pompoen eerst worden geschild en de zaadjes worden verwijderd. Snij het vruchtvlees in blokken van ongeveer 2 tot 3 cm. Doe de blokjes losjes in een hersluitbare plastic zak. Doe niet teveel blokjes in één zak, anders plakken de blokjes aan elkaar en kun je ze niet makkelijk verwijderen.
Pompoen; de verschillende soorten stap foto 14
Pompoenpuree kan worden ingevroren in hersluitbare plasticzakken, in tupperware bakjes of in plastic bekertjes. Om de pompoen uit de container of bekertjes te krijgen, kun je deze even onder warm water houden. Laat vervolgens verder ontdooien.
Maak je eigen pompoenpuree
Er zijn verschillende manieren om pompoenpuree te maken. Je kunt het vruchtvlees van de pompoen in stukjes van ong. 2 tot 3 cm groot snijden en daarna de blokjes gaar stomen. In dit geval moet de pompoen eerst worden geschild, maar als je de pompoen in de oven bakt, verwijder je de schil niet. Halveer (of in vieren voor een grote pompoen) een ongeschilde pompoen en leg deze met de vruchtvleeskant naar beneden op een ingevette of met aluminiumfolie bedekte bakplaat in een oven (voorverwarmd op 200°C). Bak de stukken pompoen totdat het vruchtvlees zacht is geworden en je het vruchtvlees gemakkelijk met een lepel uit de schil kunt scheppen. Pureer de gestoomde of gebakken pompoen daarna in een keukenmachine of blender.
Pompoenpitten
Pompoen; de verschillende soorten stap foto 16
Gooi pompoenpitten niet weg, want dit is een hele gezonde snack! Verwijder het vruchtvlees en draadjes van de pitten (maak ze zo schoon mogelijk). Je kunt de pitten even onder koud water afspoelen om ze schoner te maken. Giet ze dan wel goed af en laat ze goed drogen op keukenpapier voordat je ze roostert.

Verdeel de zaadjes over een bakplaat (laat ze niet overlappen) en rooster ze 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 75°C. Deze lage temperatuur zorgt ervoor dat de gezonde oliën in tact blijven. Indien gewenst geeft een hogere temperatuur een sterkere geroosterde smaak aan de pompoenpitjes.

Je kunt pompoenpitten ook in de winkel kopen, dan zijn ze vaak groen van kleur. Deze pitten zijn al gepeld. Je kunt echter pompoenpitten zowel met als zonder schil eten.

Probeer bijvoorbeeld dit recept voor geroosterde pompoenpitten met kaneel
Artikel verzorgd door:
Allrecipes

  Beoordelingen

›› Meer beoordelingen (1)
Deel je mening. Voeg een beoordeling of opmerking toe.Klik op emoticons om toe te voegen.

Hoe beoordeel je het in totaal?

Niet zo goed Uitstekend
Hoe moeilijk was de bereiding?

Geschiedenis

Recent bekeken


Recent gezocht


Gerelateerde recepten