Chocolade smelten

Artikel van: allrecipes  |  Video van: allrecipes
Wil je weten hoe je zelf chocolade moet smelten? Je vindt hier drie methoden om chocola te smelten. Au bain marie, in de magnetron en in de oven!
Noot vooraf
  • Je kunt elke soort chocola nemen die je lekker vindt, puur, melk of wit.
  • Hak de chocola alvast in stukjes, als je een reep gebruikt, of gebruik chocolate chips of chocoladedruppels.
  • Alle chocola is gevoelig voor warmte, maar vooral melkchocolade en witte chocolade verbranden snel.
  • Zorg dat de chocola gelijkmatig en langzaam verwarmd wordt en niet in contact komt met water of stoom.

Methode 1: Au bain-marie
Chocolade smelten stap foto 2
Deze methode is waarschijnlijk de meest populaire methode om chocolade te smelten. Ondanks de Franse term, is het een gemakkelijke methode! Je hebt een hittebestendige kom en een pan gevuld met water (waterbad) nodig.

Vul de pan voor een derde met water. Breng zachtjes aan de kook op middelhoog vuur. Zet een hittebestendige kom op de pan, zodat de pan is afgedekt, het water net niet raakt en de stoom niet kan ontsnappen. Doe de chocolade in de kom. Verhit al roerend tot het is gesmolten en glad is. Haal dan de kom van de pan en van het vuur en laat 10 minuten afkoelen voordat je de chocola verder gebruikt.
Geen contact met water!
Als de chocola in contact komt met water of stoom terwijl het smelt, zal het korrelig en dik worden in plaats van glad en glanzend. Zorg dus dat het water niet te heet wordt of te hard kookt; laat de kom het water niet raken; en zorg dat de kom de pan goed afdekt zodat de stoom niet kan ontsnappen.
Methode 2: Magnetron
Chocolade smelten stap foto 4
Je maakt het jezelf extra makkelijk als je de chocolade smelt met de magnetron. Er komt geen water of stoom bij kijken. Je moet er wel voor zorgen dat je de chocolade smelt in korte intervallen en op een lager wattage als je weet dat je magnetron nogal krachtig is.

Om de chocolade in de magnetron te smelten doe je de stukjes chocola in een magnetronbestendige schaal. Verwarm de chocola 30 seconden op medium power. Haal de kom uit de magnetron, roer de chocola goed door en plaats nog eens 30 seconden in de magnetron. Herhaal dit totdat de chocola helemaal gesmolten is en glad.
Methode 3: Oven
Chocolade smelten stap foto 6
De oven gebruiken om chocolade te smelten is niet zo gebruikelijk als de andere twee methoden, maar het werkt wel, vooral als je toch al de oven wilde gebruiken om te gaan bakken. En als je geen magnetron hebt, is dit ook een goeie methode, omdat er geen water bij komt kijken.

Om de chocolade te smelten doe je de stukjes chocola in een ovenbestendige kom of schaal. Zet de oven op 45 graden C en zet de kom in de oven. Laat de chocolade 5-12 minuten in de oven staan, afhankelijk van de hoeveelheid chocola, of totdat de chocola bijna helemaal is gesmolten. Haal uit de oven en roer goed door zodat de laatste stukjes ook smelten en je een glad resultaat krijgt.
Oventemperatuur
Kun je je oven niet op 45 graden zetten, zet de oven dan op de laagst mogelijke temperatuur en laat de ovendeur op een kiertje staan.
Artikel verzorgd door:
Allrecipes

Beoordelingen

Geschiedenis

Recent bekeken


Recent gezocht


Gerelateerde recepten