GRATIS LIDMAATSCHAP!

Bewaar je Favoriete recepten! Voeg labels, beoordelingen, recepten en meer toe. Gratis en gemakkelijk!

Verwante categorieën


Verse pasta

Artikel van: allrecipes  |  Foto van: db
Verse pasta
1 van 2
<
>
Zelf pasta maken klinkt als een omslachtig proces, maar het is veel makkelijker dan je denkt. Bovendien heeft zelfgemaakte pasta een unieke, superieure smaak die gekochte pasta niet heeft, of die nou vers of gedroogd is.
Basisfeiten
Verse pasta wordt bereid op basis van slechts drie ingrediënten: meel, zout en eieren.
  • Durumtarwe is een meelsoort met een hoog proteïnegehalte en veel beter geschikt om pasta te maken dan gewone bloem. De glutenstructuur ervan is veel steviger, waardoor een elastisch deeg ontstaat.
  • Zout geeft de pasta smaak en de eieren maken het deeg voller, plus dat het deeg er hechter van wordt.
  • Olijfolie wordt soms voor de smaak toegevoegd, en water soms in plaats van eieren, maar alleen als de pasta gedroogd wordt.

Koken en bewaren
Hoewel verse pasta bewaard kan worden, is het beter om het direct te gebruiken.
  • Verse pasta is snel gaar; kleine, dunne vormpjes kunnen binnen 1 minuut gaargekookt worden, terwijl ravioli tot maximaal 5 minuten moet koken (of tot de vulling heet is).
  • Verse pasta kan in de koelkast maximaal vier dagen bewaard worden. Ingevroren is het een maand houdbaar, maar vergeet niet dat het ongaar deeg door vochtigheid makkelijk aangetast wordt. Voorzichtig zijn dus met invriezen, beter kunt u het direct gebruiken.

Mengen
Door het kneden krijgt het deeg de belangrijke glutenstructuur waardoor het pakt. Een mixer met deeghaken versnelt het proces; voeg de ingrediënten samen en mix. Met de hand kneden kost wat meer moeite, maar leuk om te doen (en een lekkere fysieke activiteit).
  • Begin met een ruim, schoon werkoppervlak. Maak een hoopje meel, maak een kuiltje in het midden en doe daar het zout in.
  • Breek de eieren boven het kuiltje en gebruik een vork om meel, eieren en zout langzaam te vermengen tot het deeg pakt.
  • Kneed het deeg tot het zacht en vouwbaar is. Dit kan enige minuten duren.

Uitrollen
Voor wie zelf pasta maakt is een pastamachine een grote uitkomst. Volg de onderstaande aanwijzingen voor een vlekkeloos deeg:
  • Gebruik de pastamachine voor de laatste kneedcyclus. Kies de breedste instelling en haal het deeg door de machine, vouw het in drieën en rol het opnieuw uit. Herhaal deze procedure tot het deeg glanzend en elastisch is.
  • Haal het deeg net zo lang door de machine tot u de gewenste dikte heeft bereikt.
  • Vier handen kunnen meer dan twee: iemand die helpt om de machine te laten draaien maakt het proces veel eenvoudiger.
  • Als u één portie deeg per keer verwerkt, bewaar de rest dan in plastic om uitdrogen te voorkomen.
Met de hand uitrollen kan ook, het enige wat u nodig heeft is een deegroller en een ruim werkblad.
  • Net als met de pastamachine rolt u het deeg plat uit, vouwt u het in drieën en rolt u het weer plat uit, tot een glanzend, elastische deeg ontstaat.
  • Neem per keer een portie deeg die klein genoeg is om hanteerbaar te zijn. (iets kleiner dan uw vuist bijvoorbeeld). Bewaar resterend deeg onder plastic tot u het kunt verwerken.
  • Rol het deeg tot gewenste dikte, en snijd het in de gewenste vorm.

Pastavormpjes
Verse pasta kunt u in elke gewenste vorm snijden, en ook qua grootte kunt u kiezen.
  • Een dunne, platte pasta kunt u met de hand maken, inclusief pasta voor lasagne, fettuccine of linguine.
  • Voor meer ingewikkelde vormen, zoals penne, spaghetti of macaroni kunt u speciale hulpmiddelen gebruiken die bij de pastamachine geleverd zijn.
  • Gevulde pasta zoals ravioli of tortellini is perfect voor zelfgemaakt pastadeeg. De vulling kunt u maken zoals u wilt en een mooie balans zoeken tussen vulling en saus.

Artikel verzorgd door:
Allrecipes

  Beoordelingen

›› Meer beoordelingen (1)
Deel je mening. Voeg een beoordeling of opmerking toe.Klik op emoticons om toe te voegen.

Hoe beoordeel je het in totaal?

Niet zo goed Uitstekend
Hoe moeilijk was de bereiding?

Geschiedenis

Recent bekeken


Recent gezocht


Gerelateerde recepten