Japanse wokgroenten met noodles

    Japanse wokgroenten met noodles

    9keer bewaard
    25min


    6 personen hebben dit gemaakt

    Lekker, gezond, snel klaar, niet te moeilijk, authentiek en zowaar zonder peper en zout. Maar vooral lekker! Ik heb het stap voor stap uitgelegd om het je gemakkelijker te maken.

    Chef Rob Zuid-Holland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 2 

    • 1 courgette
    • 1 paprika
    • 1 portobello of een flink handje shiitakes
    • 1 rode peper
    • 1 slalotje
    • 4 knoflookteentjes
    • 4 lente/bosuitjes (min of meer)
    • 3 á 4 eetlepels Japanse sojasaus
    • 2 eetlepels vloeibare honing
    • 1 á 2 eetlepels vissaus
    • 4 eetlepels rijstazijn (mirin) of sherry-azijn
    • 1 handje sesamzaadjes
    • 1/2 citroen of limoen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:25min 

    1. Warm de wok op middelhoog vuur op. Zet water op voor de noodles en lees op de verpakking hoe lang deze gekookt moeten worden.
    2. Was de groenten (behalve ui, knoflook en andere eventuele groenten met schil). Dep de paddenstoelen daarna goed droog.
    3. Snijd de peper over de lengte in tweeën en verwijder de zaadlijsten (tenzij je van heel scherp houdt). Snijd in dunne reepjes.
    4. Pel de knoflookteentjes door ze met de platte kant van een koksmes “uit hun jasje” te drukken. Snijd vervolgens in dunne plakjes, of bewaar en pers ze dadelijk uit boven de wok met een knoflookpers. Uitpersen maakt de geur en smaak intenser.
    5. Pel de sjalotjes door ze over de lengte in tweeën te snijden, zodat ze gemakkelijk van hun schil kunnen worden ontdaan. Leg met de platte kant op de plank en snijd in dunne plakjes.
    6. Snijd de courgette halverwege doormidden (waar anders?) en halveer beide helften in de lengte, zodat je ze plat kunt neerleggen op de snijplank. Snijd vervolgens in plakjes. Gooi de uiteinden weg.
    7. Snijd de paprika in stukken van ongeveer dezelfde grootte als de courgetteplakjes. Bijv. door eerst de paprika over de lengte in tweeën te snijden en de kapjes en zaadlijsten te verwijderen.
    8. Snijd de portobello in blokjes of scheur de shiitakes in reepjes.
    9. Snijd de bosuitjes in ringetjes. Hoe breder hoe knapperiger.
    10. Strooi de sesamzaadjes in de hete wok en schuif de wok regelmatig zodat ze bruinen zonder aan te branden.
    11. Roer de sojasaus met de honing en een scheut citroen/limoensap in een kommetje door elkaar. Voeg de sesamzaadjes erbij zodra ze iets gekleurd zijn. Proef of de verhouding juist is (en om alvast voor te genieten!)
    12. Verwarm de olie in de wok. Verkruimel de noodles wanneer ze nog in de verpakking zitten. Zo kan je ze later makkelijker door de groenten mengen. Voeg de noodles in de pan met kokend water en houd de kooktijd in de gaten.
    13. Voeg de ui, knoflook en peper in de wok. Schep regelmatig om.
    14. Voeg na 1 minuut de courgette toe en vervolgens de azijn. Blijf regelmatig omscheppen.
    15. Voeg na 2 minuten de paprika toe en iets daarna de paddenstoelen.
    16. Voeg als laatste de bosuitjes toe en vervolgens de afgegoten noodles.
    17. Roer nu de saus door het geheel en schep goed om. Dit gaat makkelijker als je de noodles in porties toevoegt.
    18. Serveer, met eventueel wat extra sojasaus en citroen/limoensap.

    Tip

    De groenten kunnen willekeurig vervangen worden, met wat je zelf lekker vindt, of in de koelkast hebt liggen. Venkel bleek ook goed te combineren.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren