Duitse broodjes

  (2)
  2 uur 45 minuten

  Dit is mijn poging om zelf Duitse broodjes (brötchen) te maken. Ik maak gebruik van de broodbakmachine om het deeg te kneden. De broodjes zijn vooral erg lekker met zoet beleg, zoals aardbeienjam of nutella!

  koekje

  Overijssel, Nederland
  14 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 12 broodjes

  • 350 gr bloem
  • 11 gr droge gist
  • 1 theelepel suiker
  • 250 ml warm water
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel zout
  • 1 eiwit
  • 1 theelepel warm water

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Extra tijd: 2uur15min rijzen  ›  Klaar in:2uur45min 

  1. Doe de bloem onderin de bak van de broodbakmachine en maak een kuiltje in het midden. Strooi hier de gist, suiker en twee eetlepels van het warme water in. Doe de deksel van de machine dicht en laat zo 15 minuten staan tot het gist iets gaat schuimen.
  2. Voeg dan de rest van het warme water bij, de olie en het zout en zet de machine op de stand voor deeg kneden. Dit duurt afhankelijk van de machine ongeveer 1,5 uur.
  3. Haal het deeg uit de machine (het voelt vrij stug en droog aan) en kneed het een paar keer door om de lucht eruit te halen. Snij met een scherp mes of deegsteker het deeg in 12 gelijke stukken. Rol elk stukje tot een bolletje en leg op de met bloem bestrooide bakplaat.
  4. Laat de broodjes nu nog 45 minuten op een warme plaats rijzen (eventueel met een theedoek erover), tot ze bijna verdubbeld zijn in grootte. Snij met een zeer scherp mes een kruis in elk broodje.
  5. Verwarm de oven voor op 230°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrooi met een beetje bloem.
  6. Klop het eiwit los met een theelepel warm water, tot het iets schuimig wordt. Bestrijk de broodjes vlak voor het bakken met dit mengsel.
  7. Bak de broodjes in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten goudbruin.
  8. Serveer als ze nog een beetje warm zijn, met bijvoorbeeld jam!

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (2)

  Beoordelingen in het Nederlands (2)

  Nanda
  van
  2

  Lekkere broodjes! Inderdaad wel het lekkerst met beleg met een uitgesproken smaak (salami, of juist zoet beleg), want de broodjes zelf zijn een klein beetje flauw van smaak. Het deeg is zoals gezegd vrij stug, dus moeilijk in een mooie ronde vorm te kneden vond ik, vandaar dat mijn broodjes er op de foto wat 'grillig' uitzien. Maakt voor de smaak niks uit, ik vond ze lekker! Eet ze wel dezelfde dag op, de volgende dag zijn ze droog.  -  16 jul 2012

  1

  Het was verre van droog en stug. Het heel erg gerezen maar ook erg plakkerig, kreeg het amper van mijn handen af. In de 45 minuten heeft het niet meer gerijst. Ben benieuwd hoe ze de oven uitkomen  -  18 aug 2014