Daube Provençale

    Daube Provençale

    4keer bewaard
    2uur30min


    7 personen hebben dit gemaakt

    Een rundvleesgerecht uit zuid-Frankrijk. Een familierecept, van Tante Nel die in Tourette-sur-Loup woonde, met een ongebruikelijk ingrediënt. Serveer met witte rijst of aardappelpurée. Er hoeft geen groente bij. Een groene salade vooraf of achteraf houdt het menu in evenwicht. Dit recept is voor 4-6 personen.

    Quebec, Canada

    Ingrediënten
    Porties: 5 

    • 1 kg doorregen rundvlees, in niet te kleine blokken (meer dan 2 cm)
    • Vier eetlepels spekvet of een paar plakken vet rookspek, om uit te bakken
    • En middelgrote ui, klein gesneden
    • Drie tenen knoflook, fijngehakt
    • Twee winterwortels, schoongemaakt en in stukken gesneden van 1-2 cm
    • 20 zwarte gerimpelde olijven, met de hand ontpit
    • drie eetlepels tomatenpurée of een flinke kop passata
    • Zout, peper uit de molen
    • Een takje of een theelepel tijm.
    • Een flink glas simpele donkere rode wijn
    • Twee laurierblaadjes
    • Naar smaak: een eetlepel tomatenketchup

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 2uur15min  ›  Klaar in:2uur30min 

    1. Bak in een braadpan het spek uit en leg het spek opzij.
    2. Droog het vlees en bestrooi met peper en desgewenst wat zout (het spekvet is al gezouten).
    3. Warm het spekvet op, op een middelhoog vuur en schroei het rundvlees rondom dicht, tot het bruin wordt. Pas op: niet te veel vlees tegelijk, zodat het blijft bakken. Zo nodig de eerste lading tijdelijk op een schaal terzijde leggen.
    4. Uien toevoegen en zachtjes bakken, tot ze doorschijnend zijn. Zo nu en dan roeren.
    5. Wortels toevoegen en roeren.
    6. Na een minuut knoflook toevoegen en roeren.
    7. Na een minuut zo veel wijn erbij schenken dat het vlees bijna door de vloeistof wordt bedekt. Als de alcohol uitgebruist is olijven, tijm en laurierblad toevoegen. Op een zacht vuurtje sudderen met het deksel erop.
    8. Na een uur de tomatenpurée of passata toevoegen. Roeren.
    9. Na wederom een uur kijken of het vlees gaar is. Desgewenst ketchup toevoegen. Zout en peper naar smaak toevoegen.
    10. Haal het takje en de blaadjes eruit alvorens te serveren.

    Tip

    Zoals alle suddergerechten, is Daube lekkerder als je het een of twee dagen eerder klaar maakt.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren