Krentenbrood van bakker Veerman

  (10)
  3 uur 30 minuten

  Dit is mijn vaders recept voor krentenbrood, met de aanwijzingen van mijn broer Arend (ook bakker) tot een heerlijk recept voor echte Drentse krentenstoet uitgeschreven.

  Dien

  Drenthe, Nederland
  219 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 1 groot krentenbrood

  • 500 gr krenten
  • 500 gr rozijnen
  • 150 gr sukade
  • 1 kilo tarwebloem
  • 1 theelepel kaneel
  • 4 zakjes (van 7gr) droge gist (of 100 gr verse gist)
  • 2 theelepels suiker
  • 250 ml water (lauwwarm)
  • 250 ml melk (op kamertemperatuur)
  • 1 theelepel zout
  • 2 eieren

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 45min  ›  Extra tijd: 2uur15min rijzen  ›  Klaar in:3uur30min 

  1. Was de krenten en rozijnen en laat ze 30 minuten in lauw water wellen. Dep droog met keukenpapier en meng met de sukade.
  2. Meng de bloem en kaneel door een zeef in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden van het meel en strooi hier de gist in en de suiker. Schenk er ongeveer 50 ml van het water bij en laat een paar minuten staan tot het gist begint te schuimen.
  3. Voeg de rest van het water en de melk, 1 theelepel zout en de eieren toe aan het meel en roer tot er een samenhangend deeg ontstaat.
  4. Strooi wat bloem op een schoon oppervlak en leg het deeg hierop. Voeg de krenten, rozijnen en sukade toe en kneed het deeg met je handen tot een elastisch deeg, dat niet meer aan je handen plakt.
  5. Laat het deeg op een warme plek in de kom (afgedekt met een vochtige schone theedoek) 45 minuten tot 1 uur rijzen.
  6. Vet een grote broodvorm (40 cm) in met boter.
  7. Kneed het deeg nogmaals door en vorm van het deeg dan een langgerekte rol die in de broodvorm past.
  8. Laat het deeg nogmaals op een warme plek in de vorm 45 minuten narijzen.
  9. Verwarm de oven voor op 180°C.
  10. Zet de broodvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak het brood in ongeveer 45 minuten gaar en donkerbruin (afhankelijk van je oven). Het brood moet stevig aanvoelen en hol klinken als je erop klopt.

  Kleiner brood

  Je kunt het recept ook goed door de helft doen, of er twee broden van maken. Gebruik dan een broodvorm van ongeveer 30 cm en bak het brood in ongeveer 30-35 minuten op 200°C bruin en gaar.

  Krenten en rozijnen

  Probeer ook eens de variant van Arend: in plaats van 500 gr krenten en 500 gr rozijnen, gebruikt Arend 750 gr krenten en 250 gr rozijnen.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (10)

  Beoordelingen in het Nederlands (9)

  Nanda
  van
  15

  Dit is het recept van mijn overgrootvader! Ik heb 1 aanpassing, ik heb de helft van het recept gemaakt en daar 20 gram boter aan toegevoegd, zo blijft het brood wat langer vers. Ik heb het deeg in de broodbakmachine gemaakt, zodat ik niet zelf hoefde te kneden, lekker makkelijk! Melk, water, ei en boter onderin de broodbakmachine, meel gemengd met krenten, rozijnen, suiker, zout en kaneel erbovenop, kuiltje erin en de gist als laatste daarin. Machine op deegstand (1 1/2 uur), in een broodvorm (22cm) nog 45 minuten rijzen en daarna heb ik het brood in 30 minuten op 200 graden afgebakken. Het was heerlijk!!  -  26 aug 2012

  Ali
  van
  5

  Vanmiddag het brood gebakken met de helft van de ingredienten op 190 C, 35 minuten in de oven. Helemaal gelukt! Een heerlijk lekker brood! Volgende keer maak ik een groot brood want je kunt gemakkelijk (eventueel) een deel invriezen. Het was even uitzoeken wat de juiste temperatuur moest zijn. Verder is goed kneden ook belangrijk!  -  31 aug 2012

  Marjel
  van
  5

  Heerlijk krentenbrood! Ook de helft van het recept gemaakt, geen sucade gebruikt en 20 gr boter toegevoegd. Ik heb het 35 minuten op 190°C gebakken. De laatste 5 minuten heb ik aluminiumfolie over het brood gelegd. Ik vind het erg lekker met kaas of boter en suiker. Mjam!  -  30 aug 2012