Appelvlaai

  (1)
  1 uur 5 minuten

  Wat Limburgse vla zo bijzonder maakt is de bodem van brooddeeg, niet te zoet en niet vet. Een lekkere en gezonde boterham, als het ware. Het deeg kan natuurlijk ook in de broodmachine gemaakt worden.

  Marco

  California, Verenigde Staten
  5 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 12 

  • 290 g volkorenmeel
  • 1 1/2 theelepel zout (6 g)
  • 90 g en 1 theelepel suiker
  • 325 ml water
  • 3 theelepels (1 zakje) gist
  • 290 g bloem
  • 2 eetlepels (30 ml) olijfolie
  • 4 of 5 appels (Granny Smith), van klokhuizen ontdaan en in stukken
  • 40g suiker voor appels (of naar smaak)
  • (eventueel) een handvol rozijnen (50 g)
  • (eventueel) 1/2 theelepel kaneel

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:1uur5min 

  1. Spoel een klein kommetje om met water, en doe er een theelepel suiker in.
  2. Meet 200 ml water af in een maatbeker, breng een beetje water aan de kook, en vul de maatbeker aan tot 325 ml met kokend water (dit om water van ongeveer lichaamstemperatuur te krigen.)
  3. Roer even in het water, giet dan de helft in het kommetje met suiker, voeg het gistpoeder toe en roer het goed, om alle gist op te lossen.
  4. Doe het zout in een grote kom, voeg het volkorenmeel toe, maak er een kuiltje in, doe daarin de suiker en de olijfolie, en dan de rest van het lauwe water; roer het met een stevige houten lepel goed door elkaar, strooi dan de bloem erover. In een paar minuten komt de gedroogde gist weer tot leven en begint het te schuimen, giet het dan over de bloem.
  5. Meng alles door elkaar, eerst met de houten lepel, dan met de hand. Als het deeg te nat is en helemaal aan de hand blijft kleven, voeg dan wat bloem toe (een eetlepel) - of voeg wat water (2-3 theelepels) toe als het te droog is. Laat het een paar minuten rusten als het goed gemengd is.
  6. Kneed het deeg acht tot tien minuten op het aanrecht (als het geen tegeltjes zijn) of op een grote snijplank op het aanrecht: knijp het samen tussen vingers en bovenhand, druk het plat met de handpalmen, draai het een kwartslag, en knijp en druk het weer samen; druk het deeg af en toe plat tot een lap en vouw die dubbel, druk het weer samen enz. Maak een bal van het deeg, doe het in de grote kom, dek die af, en laat het op een warme plaats een uur rijzen.
  7. Vet een vlavorm in (rond, 30 cm doorsnede, of twee van 20 cm, of twee vierkante van 20x20 cm) en bestuif met bloem.
  8. Verdeel het deeg in twee stukken, en rol er een uit tot de grootte van de bakvorm, inclusief de opstaande randen (maak van de tweede helft van het deeg een andere vlaai of een krentenbroodje of krentenbollen.
  9. Leg het deeg in de bakvorm, en maak er met een vork gaatjes in, en laat het weer een uur of zo rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
  10. Verwarm de oven voor op 225 C, was de appels, snijd de klokhuizen eruit en snijd ze grof in stukken (elke appel in 9-12 stukjes.)
  11. Verwarm de appels een paar minuten in de magnetron, om ze zacht te maken (kook ze niet tot moes.) Giet eventueel vocht van de appels af, doe er wat suiker en eventueel 1/2 theelepel kaneel door, en een handvol rozijnen, roer het voorzichtig door elkaar.
  12. Leg het appelmengsel op de vlaaibodem als die voldoende gerezen is,strijk het een beetje glad.
  13. Bak de vlaai ca. 19 minuten (zet voor de zekerheid twee keukenwekkers) haal hem uit de vorm en laat hem afkoelen op een rekje.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (1)

  Beoordelingen in het Nederlands (2)

  Marco
  van
  2

  Iets anders. Latjes: houd wat deeg apart, rol het uit, snijd het in reepjes, en leg het over de vulling en de randen. Om het echt mooi te vlechten zijn vier handen nodig.  -  29 sep 2009

  Marco
  van
  1

  Ik vind het bijzonder onprettig om een kleine hoeveelheid deeg te kneden, daarom maak ik altijd de hoeveelheid voor een gewoon brood.  -  29 sep 2009