Russische honingcake

    Russische honingcake

    7keer bewaard
    1uur15min


    6 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een authentiek Russisch recept voor honingcake, gemaakt met 10-13 laagjes. Het kost wel wat tijd en geduld om te maken, maar is de moeite zeker waard!

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • Voor het deeg
    • 2 eieren
    • 150 gr bruine basterdsuiker
    • 400-450 gr bloem
    • 80 gr boter
    • 3 eetlepels honing (boekweit)
    • 2 theelepels baksoda
    • Voor de roomvulling
    • 400 gr zure room
    • 1 blikje (397 gr) gecondenseerde melk (3 uur gekookt in ruim water)
    • 100 gr slagroom
    • 2 eetlepels honing
    • 1 zakje (11 gr) gelatinepoeder
    • 50 ml melk

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Neem een metalen mengkom en mix hierin de eieren met de suiker tot een romig mengsel. Mix de honing, boter en baksoda erdoor.
    2. Zet de kom boven op een pan met kokend water, verhit het beslag onder voortdurend roeren. Laat 5-7 minuten zachtjes koken. Het mengsel zal in volume verdubbelen.
    3. Haal van het vuur en voeg de gezeefde bloem toe. Kneed dit door. Dek af en laat even rusten, zodat het deeg meer soepel en kneedbaar wordt.
    4. Deel het deeg op in 10 tot 13 stukken. Rol elk stuk met de deegroller uit en snij met behulp van een bord in een ronde vorm.
    5. Leg de ronde vellen deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik ze een paar keer in met een vork.
    6. Bak de lagen een voor een (of een paar per keer) 5 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Laat afkoelen.
    7. Bereid ondertussen de room voor. Klop de zure room, slagroom en de ingedikte gecondenseerde melk (dulce de leche) met een mixer. Mix de honing erdoor. Hou een beetje van het mengsel apart, om de bovenkant en zijkant van de taart als laatste te bedekken.
    8. Los de gelatine op in 50 ml melk en laat even staan. Verwarm het mengsel in een pannetje op laag vuur tot de gelatine is opgelost, maar laat het niet koken. Meng het gelatinemengsel door het apart gehouden roommengsel.
    9. Zet nu de cake in elkaar door een laagje voor laagje de cake met room te bestrijken. Als laatste laag gebruik je de room met gelatine, bestrijk hier ook de zijkanten mee.
    10. Bestrooi ter garnering eventueel met koekkruimels, of gebruik bubbeltjesplastic om een honingraat afdruk te maken in de bovenlaag.

    Gecondenseerde melk / Dulce de leche

    Door het blikje gecondenseerde melk in z'n geheel in een pan met ruim kokend water 3 uur te laten koken, maak je een heerlijke, ingedikte karamelsaus, ook wel dulce de leche genaamd. Deze karamelsaus wordt gebruikt in dit recept.

    Baksoda

    Meer informatie vind je in het artikel Wat is baksoda?

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    van
    0

    Meh - 14 jun 2016

    Sirina
    van
    0

    TOP! - 18 aug 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren