Kersttaart

    Kersttaart

    10keer bewaard
    3uur35min


    13 personen hebben dit gemaakt

    Deze taart is gemaakt van biscuitdeeg met een laag jam en een laag mascarpone, bedekt met botercreme en fondant, maar je kunt ook marsepein gebruiken. Versier de taart zoals je wilt, ik heb het thema Kerst en Oud en Nieuw aangehouden, maar eigenlijk is dit een basisrecept voor zelfgemaakte taart en kun je zelf variëren. Bak het biscuitdeeg een dag vantevoren, zodat je op de dag zelf alleen nog het leukste hoeft te doen: de taart in elkaar zetten!

    koekje Overijssel, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 20 

    • Biscuitdeeg
    • 5 eieren, gesplitst
    • een beetje citroensap
    • rasp van de schil van 1 citroen
    • 125 gr suiker
    • 100 gr bloem
    • 25 gr maizena
    • 1/4 theelepel bakpoeder
    • Botercrème
    • 250 gr poedersuiker
    • 250 gr roomboter
    • 1 zakje vanillesuiker
    • Vulling
    • 125 gr mascarpone
    • 75 ml slagroom
    • 1 1/2 eetlepel suiker, of naar smaak
    • 1/4 potje aardbeienjam
    • Bovenlaag
    • 225 gr fondant (kant-en-klaar of dit recept)
    • kleurstof voor voeding

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 35min  ›  Extra tijd: 2uur  ›  Klaar in:3uur35min 

      Biscuitdeeg

    1. Een springvorm invetten en met bloem bestuiven. Oven voorverwarmen op 175-200 graden C.
    2. Klop het eiwit met wat citroensap stijf. Voeg de suiker lepel voor lepel toe en mix door tot het helemaal stijf is.
    3. Meng de eidooiers met de citroenrasp. Zeef de bloem, maizena en bakpoeder, meng, en schep dit door de eidooiers. Voeg het eiwit toe en schep goed door.
    4. Schenk het beslag in de springvorm en bak de cake in 35-40 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de cake helemaal afkoelen (het liefst een dag) en snijd dan horizontaal in drie lagen.
    5. Botercrème

    6. Mix de zachte boter samen met poedersuiker en vanillesuiker tot een glad mengsel. Zet opzij.
    7. Mascarponevulling

    8. Klop de slagroom stijf. Schep de geklopte slagroom en de suiker door de mascarpone en meng goed door. Zet opzij.
    9. Taart in elkaar zetten

    10. Pak de onderste laag van de cake en spuit met een spuitzak langs de rand een cirkel van botercrème (dit zodat de vulling er straks niet uitloopt). Nu vul je deze cakelaag met mascarponevulling.
    11. Druk de tweede laag cake op de onderste laag, maar niet te hard, anders loopt de vulling eruit. Besmeer deze laag met aardbeienjam, indien nodig met een randje van botercrème. Leg de bovenste laag erop en druk weer zachtjes aan.
    12. Smeer de bovenkant en de zijkanten van de taart licht in met de resterende botercrème.
    13. Kneed de fondant zodat deze soepel wordt, en kneed er eventueel een kleurstof door om de gewenste kleur te krijgen. Rol het uit tot een dunne ronde lap en bekleed hiermee voorzichtig de taart, stukje voor stukje. Luchtbellen veeg je er uit met je hand. Begin in het midden aan de bovenkant en strijk zo de fondant helemaal glad om de taart.
    14. Je kunt nu van de overgebleven fondant kleine figuurtjes uitsteken (sterren, kerstbomen, rendieren, hulstblaadjes....) en deze met een kwastje en een klein beetje water op de taart plakken. Versier met eetbare pareltjes, marsepeinen figuurtjes, of wat je maar wilt.

    Eieren splitsen

    In deze video laten we je 4 methodes zien hoe je gemakkelijk eieren kunt splitsen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren