Bijna Ontbijtkoek

    Bijna Ontbijtkoek

    29keer bewaard
    1uur40min


    6 personen hebben dit gemaakt

    Geen eieren en heel weinig vet; wat je in de winkel koopt is ook heel lekker, maar dit is verser, en je weet wat erin zit

    Marco California, Verenigde Staten

    Ingrediënten
    Porties: 15 

    • 175 g suiker
    • 200 ml melk
    • 130 g volkorenmeel
    • 130 g bloem
    • 2 1/2 theelepel bakpoeder (6 g)
    • 30 g (2 eetlepels) lijnzaad (=vlaszaad)
    • 1 theelepel (4 g) zout
    • 1 1/2 theelepel kaneel
    • 1 theelepel gemberpoeder
    • 1 theelepel gemalen kruidnagelen
    • (eventueel) 1 theelepel piment
    • wat vers geraspte nootmuskaat
    • wat vers gemalen peper
    • een handvol walnoten of amandelen (60 g)
    • een handvol rozijnen (40 g)
    • 12 abrikozen, snijd elke in drie stukjes
    • een handvol bakgember (60 g)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur20min  ›  Klaar in:1uur40min 

    1. Verwarm de oven voor op 160 C.
    2. Doe de suiker en het zout met de melk in een kom, roer het even.
    3. Doe een klein klontje boter in de cakevorm (25x12cm.)
    4. Doe het meel en het bakpoeder in een tweede kom, en meng de kruiden erdoor.
    5. Meng de rozijnen, noten, abrikozen en gember door het meel.
    6. Strijk de boter uit in de bakvorm, bestuif met een beetje bloem.
    7. Knip een stukje bakpapier uit ter grootte van de bakvorm, en strijk er aan één kant boter op.
    8. Roer nog eens goed in de melk met suiker, en meng het dan met het meel met kruiden en giet het in de bakvorm, strijk het een beetje glad.
    9. Leg het papiertje met de beboterde kant naar beneden op het beslag en druk het aan.
    10. Bak de ontbijtkoek ongeveer 1 uur en 20 minuten in de oven (zet voor de zekerheid twee keukenwekkers.)
    11. Haal de ontbijtkoek uit de oven en steek er een cocktailprikker in: die moet er (min of meer) schoon en droog uitkomen.
    12. Laat de ontbijtkoek nog een kwartiertje in de bakvorm zitten, en laat hem dan verder afkoelen op een rekje.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (3)

    Marco
    van
    2

    Lijnzaad (vlaszaad) bevat veel van de tegenwoordig zo populaire omega-3 vetzuren, en het geeft de ontbijtkoek ook wat stevigheid. - 23 sep 2009

    Marco
    van
    1

    Andere ingrediënten gebruikt. Tegenwoordig maak ik het met 235 g vloeibare honing (in plaats van 175 g suiker) - en een klein beetje meer volkorenmeel, 15 gram extra, en in plaats van bloem gebruik ik roggemeel. De ontbijtkoek wordt er wat taaier van. Dek de bakvorm af met aluminiumfolie om het wat vochtiger te houden. - 05 dec 2010

    0

    Erg lekker, was zeer de moeite waard. Lekker kruidig. - 23 sep 2009

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren