Farinata (plat brood) van kikkererwten en rozemarijn

    Farinata (plat brood) van kikkererwten en rozemarijn

    2keer bewaard
    6uur40min


    8 personen hebben dit gemaakt

    Farinata lijkt een beetje op Turks brood. Het is plat brood dat wordt gemaakt van kikkererwtenmeel. Het wordt veel gegeten in Ligurië dat in Italië ligt. Daar kun je het per portie kopen, net als pizza. Dit gerecht is makkelijk na te maken en is rijk aan eiwitten.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 1 liter lauw water
    • 350 gr kikkererwtenmeel (heet soms besan)
    • 125 ml extra vergine olijfolie
    • 1/2 theelepel zout
    • 1 eetlepel olijfolie voor de bakvorm
    • 1 takje rozemarijn
    • een flinke snuf zwarte peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 30min  ›  Extra tijd: 6uur rusten  ›  Klaar in:6uur40min 

    1. Giet het water in een grote kom en voeg beetje bij beetje het kikkererwtenmeel toe, blijf roeren met een garde. Haal het schuim dat ontstaat weg, dek af en laat 4 tot 6 uur staan.
    2. Zet een bakblik in de oven en verwarm deze tot 250°C / gasovenstand 8. Het is belangrijk dat het bakblik heet is zodat het brood niet blijft plakken en de baktijd korter wordt. Gebruik een bakblik dat minstens 3 tot 5 cm diep is, zodat het deeg niet over de rand gaat. In Italië wordt dit platte brood in een koperen bakvorm gebakken, maar elk metaal is goed. Als je geen grote bakvorm hebt (van 35 cm in diameter) kun je ook 2 kleinere gebruiken.
    3. Haal wederom het schuim van het beslag af. Voeg de olijfolie en zout toe terwijl je weer roert met een garde.
    4. Haal de hete ovenschaal uit de oven en bestrijk met 1 eetlepel olijfolie. Giet het beslag in de bakvorm en strooi de rozemarijn erover.
    5. Wanneer je het beslag in de bakvorm giet zal hij een beetje buigen. Het platte brood moet uiteindelijk ongeveer 1 cm dik zijn.
    6. Bak 30 minuten of tot het brood goudbruin is en de randen bruin. Het midden moet nog steeds zacht zijn.
    7. Haal het brood uit de oven en laat 10 minuten staan. Strooi er zwarte peper over en serveer warm.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren