Bolognesesaus (met liefde gemaakt)

    Bolognesesaus (met liefde gemaakt)

    4keer bewaard
    4uur20min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Dit is hele goede bolognesesaus: eenvoudig, goedkoop en lekker. Het duurt even voor het klaar is, maar je proeft de liefde. Neem dus even de tijd en daarna heb je een heerlijke maaltijd!

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 of 5 plakjes gerookt spek, fijngehakt
    • 1 grote ui, fijngehakt
    • 2 wortels, fijngehakt
    • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
    • 500 gr rundergehakt
    • 2 glazen rode wijn
    • 300 ml melk
    • 2 (van elk 400 gr) blikken tomatenblokjes
    • 300 ml sterke runderbouillon
    • 2 eetlepels suiker
    • een goede scheut tomatenketchup
    • zout en peper naar smaak
    • gemengde kruiden naar smaak
    • 1 mespuntje chilipepervlokken (optioneel)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 4uur  ›  Klaar in:4uur20min 

    1. Bak de stukjes spek uit in een beetje olie. Voeg de ui, wortel en selderij toe en bak tot de groenten zacht zijn.
    2. Voeg het gehakt toe, en bak het rul. Voeg 1 glas wijn bij het gehakt en wacht tot het meeste van de vloeistof is verdampt. Drink het andere glas...
    3. Voeg de melk toe en wacht weer tot de vloeistof is verdampt. Maak je geen zorgen als de melk schift, het zal allemaal goed komen. Je moet wel blijven roeren want anders zal de melk op de bodem aanbranden. Het is de bedoeling dat het mengsel tamelijk droog wordt, want we gaan zo meer vloeistof toevoegen.
    4. Voeg twee blikjes tomatenblokjes en de bouillon toe en roer goed. Voeg de suiker en de ketchup toe. Breng aan de kook en dek af en laat tenminste 3 uur op een laag vuur sudderen, hoe langer hoe beter. Roer af en toe om te vermijden dat het vastplakt aan de onderkant van de pan.
    5. Terwijl de saus suddert, voeg je zout, peper en kruiden naar smaak toe. Voeg de chilipepervlokken toe als je het wat pittiger wilt.
    6. Op dit punt kun je even wat anders gaan doen, naar de kroeg, een film kijken, enz. Naast af en toe roeren, kan de saus zo lang staan als je wilt.
    7. Haal de pan van het vuur om te rusten terwijl je de pasta kookt, ik eet liever fusilli of penne, maar spaghetti is traditioneel. Wat je ook kiest, de saus zal perfect zijn, veel plezier!

    Tip

    Ik vind het lekker als mijn saus ietsjes zoet is, vandaar de 2 eetlepels suiker. Als je wil, kan je de hoeveelheid suiker verminderen om een minder zoete saus te verkrijgen. De suiker heb ik toegevoegd om het zuur van de wijn tegen te gaan en de smaak van tomaten naar voren te brengen.

    Tip

    Wat ze ook op TV mogen zeggen, gebruik gewoon een goedkope wijn. Je hoeft echt geen dure wijn te gebruiken. De rest van de maaltijd is relatief goedkoop, dus maak het niet te duur met de wijn. De wijn geeft een rijkere smaak aan de saus, maar kan ook worden weggelaten. We zijn hier niet opzoek naar "een rijk bouquet met aroma's van frambozen", want als de saus klaar is, proef je dat echt niet meer.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren